Vetropark "Čibuk 1" najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje

Srbija i UAE potpisaće Memorandum o saradnji u oblasti razvoja vodonika

InvesticijeSrbijaVesti

17.1.2023 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija i UAE potpisaće Memorandum o saradnji  u oblasti razvoja vodonika Srbija i UAE potpisaće Memorandum o saradnji  u oblasti razvoja vodonika
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail el Mazrouei (Suhail Al-Mazrouei) dogovorili su u... Srbija i UAE potpisaće Memorandum o saradnji  u oblasti razvoja vodonika

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail el Mazrouei (Suhail Al-Mazrouei) dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, saopšteno je u utorak iz ministarstva.

Na sastanku je ocenjeno da saradnja Srbije i UAE u oblasti energetike ide uzlaznom putanjom i da je naredni korak unapređenja saradnje razmena iskustva, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta, prenosi Beta.

„Vodonik je energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa naše dve zemlje i lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana (Mohamed bin Zayed Al Nahyan), već posluju u Srbiji u oblasti OIE i mogu nam biti značajni partneri u daljem razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu“, izjavila je Đedović.

Ona je istakla da je korišćenje potencijala OIE važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti, koja predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova.

„Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark ‘Čibuk 1’, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom ‘Čibuka 2’, snage 150 MW. Tu se verovatno nećemo zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo“, rekla je Đedović.

Ministar Suhail el Mazrouei je istakao da odnosi države počivaju na bratskim odnosima lidera UAE i Srbije koji se zasniva na iskrenom prijateljstvu.

Upoznao je ministarku Đedović sa nuklearnim i kapacitetima OIE koje su razvile UAE, kao i sa budućim planovima razvoja energetske infrastrukture.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije učestvovaće i na ministarskom panelu „Кretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije“, u okviru Nedelje održivog razvoja u Abu Dabiju.

Tokom posete Abu Dabiju, predviđen je i susret sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije Frančeskom La Кamerom (Francesco La Camera).

  • Dunja5

    17.1.2023 #1 Author

    Fino, a rezultat ce de videti.

    Odgovori

  • BOJANA

    18.1.2023 #2 Author

    Odlično, svaka čast.

    Odgovori

  • Coka13

    19.1.2023 #3 Author

    Svi se obraduju najavama, a kad dođe do realizacije, obično od svega toga ne bude ništa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...