SRBIJA IZVOZI DOMAĆE BRAŠNO u četiri zemlje regiona

AgrobiznisSrbijaVesti

26.3.2020 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SRBIJA IZVOZI DOMAĆE BRAŠNO u četiri zemlje regiona SRBIJA IZVOZI DOMAĆE BRAŠNO u četiri zemlje regiona
Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u... SRBIJA IZVOZI DOMAĆE BRAŠNO u četiri zemlje regiona

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, izjavio je direktor udruženja „Žitounija“ Zdravko Šajatović. Ove države su bile najveći kupci srpskog brašna, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije korona virusa nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za dneveni list „Politika“ objasnio da prema odluci Vlade od 21. marta nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan, jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta. On je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja prištinskih taksi i prekida isporuke brašna na Kosmet, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.

Prema njegovim rečima, na Kosovo i Metohiju se brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka tamošnjih vlasti o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovine, u ovom slučaju na pšenicu. „Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snadbevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali“, rekao je Šajatović.

Image credit: WE – Rolling Pins

  • CELEKRALJ

    9.3.2022 #1 Author

    Imamo za nas i nasu bracu iz CG i RS i dalje nam ne treba 🤗

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.3.2022 #3 Author

    Srbija bi trebalo bolje da iskoristi svoja prirodna bogatstva. Holandija sa istom veličinom obradivog zemljišta ima duplo veću proizvodnju žitarica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...