Ove godine ostvareno tri milijarde evra stranih investicija

Srbija na korak do investicionog rejtinga

BankeNovacSrbijaVesti

28.10.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija na korak do investicionog rejtinga Srbija na korak do investicionog rejtinga
Punih sedam godina inflacija u Srbiji je dva procenta i ovo je uspeh koji je materijalizovan kroz ono što se zove Srbija na korak... Srbija na korak do investicionog rejtinga

Punih sedam godina inflacija u Srbiji je dva procenta i ovo je uspeh koji je materijalizovan kroz ono što se zove Srbija na korak od investicionog rejtinga, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Srbija se ranije zaduživala u svetu po kamati od 7,25 procenata, a danas po 1,6, što je merljiv uspeh, a kamate koje su bile 18 procenata na novoodobrene dinarske kredite danas su 6,5 procenata, rekla je ona za RTS.

Tabaković je istakla da je u poslednjih godinu dana inflacija u Srbiji 5,7 odsto. Inflacija je, kaže, od 2008. do 2012. godine prosečno bila devet procenata, a kraj 2013. godine dočekan je sa inflacijom od 2,2 procenta, da bi od 2014. do 2020. godišnja inflacija iznosila dva procenta, prenosi Tanjug.

Preovlađujući faktor, gotovo 90 odsto ovogodišnje inflacije, čini spoljni faktor. To su cene koje dolaze iz okruženja, cene energenata, nafte, gasa, energetska kriza, cene sirovina na berzama, posebno neprerađene hrane“, ocenila je Tabaković.

Cene kukuruza, soje i suncokreta su cene iz sveta koje su imale uticaja na naše cene, rekla je Tabaković.

Foto: Tanjug

Srbija je, dodaje, ove godine već ostvarila tri milijarde evra stranih investicija, a rekordna je bila 2019. godina sa 3,8 milijardi evra i da obavezuju oni koji i dalje dolaze u Srbiju, otvaraju fabrike i radna mesta.

Narodna banka Srbije će na sve ono na šta monetarna politika može da utiče – uticati, a to je bazna inflacija.

„Bazna inflacija je sve vreme dva odsto i ono što vodi ekonomiju to su poverenje i inflaciona očekivanja. Srbija i NBS su jedne od retkih država koje još nisu podizale referentnu kamatnu stopu i još uvek imamo prostora da je ne podižemo i time ne poskupljujemo rate kredita i otežavamo rast koji je neophodan zemlji“, ističe guvernerka.

Dodaje da monetarnim okvirom već dva meseca rade na pooštravanju monetarnih uslova u smislu smanjivanja likvidnosti, ali preko izvršne stope.

„Završna repo stopa na jednonedeljne hartije na aukcijama je iznosla 0,11 procenta. Sredom su aukcije i ona je danas 0,27 i mi imamo prostora do jednog procenta da ne pooštravamo monetarnu politiku“, naglašava Tabaković.

Prema njenim rečima, činjenica je da su poskupeli svi poljoprvredni proizvodi, hrana i energenti. Predviđanja su da će polovinom sledeće godine inflacija biti vraćena na tri odsto, plus minus 1,5.

Srbija prvi put kupila 12 tona zlata u inostranstvu

Od aprila ove godine kada je inflacija počela da raste NBS je kupila milijardu i 555 milona evra.

„Nijedno preduzeće ili kompanija, koja ima sedište u inostranstvu, a posluje u Srbiji nije imala ograničenje u iznošenju profita, odnosno kupovanju deviza na međubankarskom tržištu i da isplati profit svojim osnivačima“, ističe guvernerka Tabaković.

Narodna banka Srbije vratila je u zemlju tonu zlata iz Bazela, koja se fizički nalaziila u Londonu.

„Prvi put je Srbija kupila 12 tona zlata u inostranstvu. Prvo se kupuje domaće zlato i najdraže je ono kupljeno za dinare. To znači da su povećane devizne rezerve u zlatu sopstvenim dinarima“, objasnila je guvernerka i dodala da je u Boru kupljeno 10 tona zlata.

„Od 2018. godine imamo povećanu ponudu i otkupljujemo sve količne koje Zijin ponudi Narodnoj banci Srbije. Ukupne zlatne rezerve su 37 tona. Od 12 tona kupljenih u inostranstvu devet tona smo kupili 2019. godine, a tri tone 2020. godine“, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...