Ministar Mali sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF izneo domaće makroekonomske rezultate

Srbija privukla 2,66 milijardi stranih direktnih investicija i zauzela lidersku poziciju u regionu

SrbijaVesti

28.9.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija privukla 2,66 milijardi stranih direktnih investicija i zauzela lidersku poziciju u regionu Srbija privukla 2,66 milijardi stranih direktnih investicija i zauzela lidersku poziciju u regionu
Ministar finansija Siniša Mali sastao se u utorak sa francuskom poslovnom delegacijom Pokreta preduzeća Francuske (Mouvement des Entreprises de France – MEDEF). Na sastanku... Srbija privukla 2,66 milijardi stranih direktnih investicija i zauzela lidersku poziciju u regionu

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u utorak sa francuskom poslovnom delegacijom Pokreta preduzeća Francuske (Mouvement des Entreprises de France – MEDEF). Na sastanku je naveo da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine bio 4,3 odsto, a u drugom 3,9 procenata, i dodao da je Srbija u prvih osam meseci ove godine privukla 2,66 milijarde stranih direktnih investicija (SDI), i time izborila lidersku poziciju u regionu.

„Nezaposlenost je u drugom kvartalu ove godine 8,9 odsto, što je istorijski minimum i javni dug je pod kontrolom i iznosi 55,1 procenat, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht“, naveo je resorni ministar, prenosi B92.

Francusku delegaciju Mali je upoznao sa makroekonomskim rezultatima koje Srbija postiže, a razgovarali su o ekonomskoj i privrednoj saradnji dve zemlje. On je istakao da je u zemlji napravljeno adekvatno privredno okruženje, koje je pogodno za investitore i izrazio zadovoljstvo poslovanjem francuskih kompanija u Srbiji.

Podsetio je da su francuske kompanije deo naših najvećih projekata, kao što su Beogradski metro, Aerodrom Nikola Tesla i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči… Takođe je rekao i da postoji mnogo potencijala za intenzivniju saradnju dve zemlje, i naglasio da je Francuska jedan od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Kristof Peti (Christophe Petit), koji predvodi francusku delegaciju, čestitao je ministru na rezultatima koje je Srbija postigla, i naveo da francuske kompanije u Srbiji imaju dobre odnose sa rukovodstvom zemlje, kao i da je važno da se partnerski odnosi neguju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici brojnih francuskih kompanija, i tom prilikom su ministru i timu Ministarstva finansija postavljali konkretna pitanja o aktuelnim i potencijalnim projektima.

Ministar je čestitao Petiju na mestu predsedavajućeg francusko-srpskog poslovnog sveta i još jednom zahvalio delegaciji na zainteresovanosti za ulaganje u našu zemlju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...