Očekuje se odluka i za ostalo koštunjavo voće

Srbija treća država na svetu kojoj je odobren izvoz sadnica leske

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.2.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Srbija treća država na svetu kojoj je odobren izvoz sadnica leske Srbija treća država na svetu kojoj je odobren izvoz sadnica leske
Evropska komisija (EK), nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila je Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.... Srbija treća država na svetu kojoj je odobren izvoz sadnica leske

Evropska komisija (EK), nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila je Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske unije (EU), a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine, prenosi Beta.

Kako je naglašeno, prve zemlje koje su dobile izuzeća su Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i Turska.

Srbija je tom odlukom EК među prvim zemljama koje su uspele da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su, između ostalog, podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrst,u uključujući i sitem organizacije kontrola, kao i izveštaje o registraciji pesticida.

Navodi se i da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica ostalog koštunjavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede istakli su da je odobravanje izvoza od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi teške i obimne dokumentacije.

 • Ika

  22.2.2022 #1 Author

  Bravo za nas, dobra vest za rasadnike.

  Odgovori

 • MADMAX

  22.2.2022 #2 Author

  Mnogo toga može srb da izvozi samo nema sistemska rešenja.

  Odgovori

 • STEFAN

  22.2.2022 #3 Author

  Super, lepa vest

  Odgovori

 • Maša

  22.2.2022 #4 Author

  Divna vest, imamo mi potencijale velike

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  22.2.2022 #5 Author

  Odlicna vest…samo da se napreduje

  Odgovori

 • STRELAC

  22.2.2022 #6 Author

  Svakako ce znaciti ali da se ne zanosimo.Turska je najveci svetski proizvodjac i izvoznik.Ostali sta ostane od kolaca,a ne ostaje mnogo.

  Odgovori

 • MARIJANA

  22.2.2022 #7 Author

  Bravo! Samo napred !!

  Odgovori

 • BOLEK

  2.4.2022 #8 Author

  Lepe vesti!!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  18.9.2022 #9 Author

  Svaka čast. Treba pametno nastaviti ulaganja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...