isplaćeno najskuplje zaduženje

Srbija vratila dug od 700 miliona dolara

SrbijaVesti

28.9.2021 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija vratila dug od 700 miliona dolara Srbija vratila dug od 700 miliona dolara
Srbija je vratila dug od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. „Danas smo stavili... Srbija vratila dug od 700 miliona dolara

Srbija je vratila dug od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

„Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine Srbija je zadužena na deset godina po visokoj kamati od čak 7,25 procenata. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije“, naveo je Mali u pisanoj izjavi, a preneo Tanjug.

Naglasio je da smo, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, imali četiri godine suficit u budžetu i stvorili zalihe koje su nam značile za sprečavanje posledica pandemije korona virusa.

„Podsetiću da smo samo za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojili osam milijardi evra. Pored toga, sve vreme uspevamo na vreme, kako je dogovoreno, da plaćamo sve obaveze, bez obzira na izazove. Srbija je danas kredibilan, pouzdan partner“, napomenuo je Mali.

Podsetio je da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, koja je najvećim delom iskorišćena upravo za vraćanje preskupog duga iz 2011. godine.

On je ponovio da sada, pošto je najskuplji dug u potpunosti isplaćen, neće biti tereta za buduće generacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...