duga tradicija saradnje dve zemlje u oblasti energetike

Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom u energetskoj diverzifikaciji gasa i struje

InfrastrukturaSrbijaVesti

30.12.2022 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom u energetskoj diverzifikaciji gasa i struje Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom u energetskoj diverzifikaciji gasa i struje
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom kako u energetskoj diverzifikaciji gasa,... Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom u energetskoj diverzifikaciji gasa i struje

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom kako u energetskoj diverzifikaciji gasa, tako i struje.

Ona je danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoiu razgovarala o produbljivanju saradnje u oblasti energetike i podsetila da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre odnose koji se razvijaju od šezdesetih godina kada je formirana zajendička komisija za izgradnju hidroelektrane Đerdap, saopštilo je ministarstvo, prenosi Beta.

„Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije i u toku je rad na strateškim dokumentima koji će pokazati pravce novih ulaganja u energetsku infrastrukturu, kako bismo istovremeno smanjili negativne uticaje štetnih gasova na životnu sredinu i osigurali dovoljno energije“, rekla je Đedović.

Podsetila je da su u planu i novi kapaciteti iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao i da je jedan od najvažnijih nacionalnih projekata reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3, koji će prema njenim rečima, značajno povećati udeo proizvodnje OIE u energetskom miksu i olakšati balansiranje energijom.

Ambasadorka Davidoiu naglasila je spremnost Rumunije da podeli sa Srbijom iskustva u oblasti energetske tranzicije i istakla da ta zemlja spremna da razvija gasne interkonekcije sa susedima.

„Ove godine navršilo se tačno 50 godina od kada je otvorena hidroelektrana Đerdap 1 na Dunavu koja je u to vreme predstavljala revolucionarni i jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi. Naše dve zemlje imaju dugu tradiciju saradnje u oblasti energetike i spremni smo da je intenziviramo i pokrenemo nove projekte koji će povećati energetsku bezbednost obe zemlje“, rekla je ona.

Naglasila je da će Rumunija imati značajnu ulogu u gasnoj diversifikaciji regiona s obzirom da će graditi LNG terminal u Konstanci, čime će ostvariti vezu sa gasovodom prema Azerbejdžanu.

Ambasadorka je izrazila spremnost Rumunije da podeli iskustva sa Srbijom iz procesa energetske tranzicije, s obzirom da je ta zemlja imala veliku proizvodnju električne energije iz uglja i da godinama postepeno povećava kapacitete iz vetra, solarne i nuklearne energije.

 • TATJANA

  4.1.2023 #1 Author

  Imamo sve uslove za saradnju sa nama susednom zemljom, zato verujem i da će biti rezultata

  Odgovori

 • LUKA

  8.1.2023 #2 Author

  Nadam se lepoj saradnji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...