potrebne velike investicije

Neophodna obnova stočnog fonda za izvoz govedine u Kinu

BiznisSrbija

10.5.2024 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Neophodna obnova stočnog fonda za izvoz govedine u Kinu Neophodna obnova stočnog fonda za izvoz govedine u Kinu
Izvoz govedine iz Srbije u Kinu je moguć posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, ali je za to neophodno obnoviti stočni fond,... Neophodna obnova stočnog fonda za izvoz govedine u Kinu

Izvoz govedine iz Srbije u Kinu je moguć posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, ali je za to neophodno obnoviti stočni fond, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

„Srbija nema dovoljno velik stočni fond da bi bila ozbiljan partner za izvoz. Na prvom mestu, morali bismo da uložimo ogromne investicije u obnovu stočnog fonda. Srbija jeste među deset najvećih proizvođača kukuruza u svetu, a u njoj postoje i prazne štale i obori, kao i ljudi koji znaju da se bave tim poslom. Znači da preduslove imamo, ali moramo prevazići domaću krizu“, rekao je Prostran, prenosi Beta, pozivajući se na Danas.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine stupiće na snagu 1. jula 2024 godine, a na listi je 10.412 proizvoda čiji će izvoz iz Srbije u Kinu biti postepeno liberalizovan u narednih deset godina, a najveće šanse na plasman na kinesko tržište imaju vina, rakije, goveđe meso, borovnice, suve šljive i jabuke.

Sadašnja carina na govedinu je 25 odsto i svake godine bi se umanjivala za pet odsto. Srbija, međutim, prema podacima iz popisa 2023. godine ima svega 725.000 goveda. To je za skoro 18 odsto manje nego samo tri godine ranije, a 20 odsto manje nego 2012. godine. U odnosu na davnu 1990. godinu fond goveda je prepolovljen.

Prošle godine, prema podacima Zavoda za statistiku u Kinu je izvezeno svega 579 tona smrznute govedine za 1,2 miliona dolara. U 2022. godini izvezeno je nešto više, 1.855 tona za 6,2 miliona dolara, a u 2021. godini 3.000 tona za skoro 14 miliona dolara. 

Prostran je rekao da u Srbiji nema novca da se prebrodi taj problem, pa rešenje vidi u tome da Kinezi investiraju u proizvodnju, a Srbija da odradi ceo posao tova za poznate kupce.

Kontejneri i avion
Foto: Freepik.com

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin podseća da Srbija sa Kinom već ima potpisane brojne sporazume, kao što su za kukuruz i vino, ali da sa druge strane logističke mogućnosti umnogome koče to da se razvije značajnija spoljnotrgovinska razmena.

„Kina je jedan od najvećih potrošača i najveći uvoznik vina na svetu, a mi imamo da ponudimo i voćarske kulture i žitarice. Ali je pitanje koliko je realno da izvozimo robu relativno male jedinične vrednosti na tako daleke relacije, tim pre što su morske rute zbog rata problematične, počev od Crnog mora i Crvenog mora“, rekao je Galetin.

Naveo je da, iako Srbija ima voća za izvoz, pitanje je koje nije kvarljivo za tako duge relacije, a da to definitivno nisu breskve i kajsije. „Eventualno možemo izvoziti šljivu, a pre svega jabuku. Ali je pitanje koliko je Kina zainteresovana za našu jabuku, a naposletku pitanje je i kakav kvalitet bi bio nakon transporta“, rekao je Galetin.

Jabuke i šljive, kao i trešnje i breskve Srbija će moći da izvozi u Kinu bez carine čim sporazum stupi na snagu, a sadašnja carina je deset odsto. Carine na kajsije,  su 25 odsto i biće smanjene na nulu tek za 15 godina.

Takođe, zanimljivo je da neće biti smanjenja carine za sveže maline, dok će period prilagođavanja za borovnice biti deset godina sa početnih 30 odsto carine. Za suve šljive carina će se, sa početnih 25 odsto, smanjivati postepeno narednih 15 godina. Isto važi i za suve kajsije i jabuke.

Što se tiče vina, za pakovanja do dva litra, carinska stopa će se smanjivati narednih pet godina, sa sadašnjih 14 odsto. Za pakovanja preko dva litra, početna carinska stopa je 20 odsto, a period prilagođavanja, odnosno smanjenja carinskih stopa do nule trajaće deset godina.

Prelazni period u kom će se smanjivati carinske stope na rakiju je deset godina, a početna carinska stopa deset odsto.

 • JEKSICA25

  10.5.2024 #1 Author

  Nista neocekivano iskreno

  Odgovori

 • tamara71

  10.5.2024 #2 Author

  Nemamo dovoljno ni za nase potrebe

  Odgovori

 • AJA

  10.5.2024 #5 Author

  Verujmo u sto brzu obnovu stocnog fonda,jer ce to znaciti fiansijski boljitak za Srbiju.

  Odgovori

 • REA

  12.5.2024 #6 Author

  Mi ni za nas pravog mesa nemamo…

  Odgovori

 • GAGA

  12.5.2024 #7 Author

  Nista novo i neocekivano

  Odgovori

 • gagica

  12.5.2024 #8 Author

  Treba sto vise ulagati u poljoprivredu i stocarstvo

  Odgovori

 • DUCA

  12.5.2024 #9 Author

  Potrebne su velike investicije u obnovi stočnog fonda.

  Odgovori

 • Emilija

  12.5.2024 #10 Author

  Mi uvozimo meso stvarno zalosno

  Odgovori

 • Brana

  12.5.2024 #11 Author

  To je za obnovu i bez Kine

  Odgovori

 • LEBRON

  12.5.2024 #12 Author

  Sta reci samo napred

  Odgovori

 • Boba321

  12.5.2024 #13 Author

  Trebamo iskoristiti priliku i obnoviti stocni fond

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.