Ukupna dužina iznosiće 1.680 metara

Aerodrom u Nišu dobija novu rulnu stazu i dodatni parking

BiznisInfrastrukturaSrbija

3.2.2024 14:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Aerodrom u Nišu dobija novu rulnu stazu i dodatni parking Aerodrom u Nišu dobija novu rulnu stazu i dodatni parking
Preduzeće Aerodromi Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne... Aerodrom u Nišu dobija novu rulnu stazu i dodatni parking

Preduzeće Aerodromi Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu.

Kako piše eKapija, projektant rulne staze i pozicije za parkiranje aviona Neo aerodromes engineering Beograd, poverio je preduzeću Envico Beograd izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Ukupna dužina osovine rulne staze iznosiće 1.680 metara.

Izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova planiraju se u okviru celine koja je ranijim planskim dokumentima definisana za manevarske površine. Manevarske površine su predviđene za poletno sletne staze, rulne staze, zemljane poletno-sletne staze, spojnice, pristanišne platforme helidrom, parking pozicije, rezervoar za gorivo, toranj aerodromske kontrole letenja i prateći tehnički blok aerodromske kontrole letenja.

Nova rulna staza treba, kako se navodi u dokumentu, da obezbedi ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta aerodroma, već izgradnjom udaljenih parking pozicija i povećanje broja parking pozicija.

Početak novoprojektovane rulne staze je u konstruktivnom i saobraćajnom smislu uklopljen u postojeću rulnu stazu, dok kraj predstavlja proširenje za manevar isparkiravanja/push-back kodnog slova C sa parking pozicije 9, uz mogućnost daljeg produženja u skladu sa Planom detaljne regulacije – navodi se.

Projekat proširenja platforme se radi paralelno sa izradom projektne dokumentacije za rulnu stazu.

Aerodorm u Nišu dobija i novu teminalnu zgradu, koja bi, prema rečima direktora Aerodroma Srbije Mihajla Zdravkovića trebalo da bude završena i otvorena krajem leta ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...