Ukupna rezervisana površina 4,6 hektara

Kikinda objavila plan za izgradnju novog privredno-putničkog aerodroma sa helidromom

BiznisSrbija

1.2.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kikinda objavila plan za izgradnju novog privredno-putničkog aerodroma sa helidromom Kikinda objavila plan za izgradnju novog privredno-putničkog aerodroma sa helidromom
Grad Kikinda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije aerodroma Kikinda. Kako je i ranije najavljeno, aerodrom je planiran jugozapadno od Kikinde... Kikinda objavila plan za izgradnju novog privredno-putničkog aerodroma sa helidromom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije aerodroma Kikinda.

Kako je i ranije najavljeno, aerodrom je planiran jugozapadno od Kikinde uz državni put ka naselju Bašaid, na mestu postojećeg sportsko-poljoprivrednog aerodroma Drakslerov Salaš koji sa svojom travnatom pistom ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja, objavila je eKapija.

„Iz tog razloga, predviđa se izgradnja savremenog aerodroma sa višenamenskom funkcijom – privrednom, sportskom, turističkom i poslovno-putničkom“, navedeno je u dokumentu koji je izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, a naručio grad Kikinda.

Novi aerodrom imaće poletno-sletnu stazu 1200 sa 30 metara, sa ostavljenom mogućnošću proširenja i produženja, za avione raspona krila od 15 do 24 m. Za merodavni vazduhoplov je uzet ATR-72, dok je za kritičnu letelicu uzet C-130 Hercules.

U severoistočnom delu kompleksa, planira se prostor na kojem će se graditi administrativna upravna zgrada sa tornjem, objekat za prijem i otpremu putnika, hangari za letilice, platforma za parkiranje aviona, manipulativne površine, rulna staza, ali i padobranski krug i helidrom, kao i parkinzi i stanica za snabdevanje gorivom.

Ukupna rezervisana površina za sve neophodne sadržaje aerodroma je 4,6 hektara, piše eKapija.

Kada je u pitanju helidrom, on je definisan kao helidrom na zemlji, za helikoptere klase 1, 2 i 3.

Administrativno poslovni objekat sadržaće carinu, policiju, špediciju, objekte ugostiteljstva i drugo, dok će objekat za putnike imati deo za putnike u odlasku, dolasku i operativni deo.

„Cilj gradnje aerodroma je povezivanje Severnobanatskog regiona sa aerodromima u Nišu, Vršcu, Beogradu, Podgorici, Tivtu i u zemljama istočne Evrope, ali i prevoz pošte i organizacija sportsko-turističkih manifestacija“, stoji u dokumentu koji je na javnom uvidu do 9. februara.

  • MARA

    1.2.2024 #1 Author

    Lepi da se i taj grad razvija

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #2 Author

    Od sad svi putujemo samo avionom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...