luksuzni hotel, 1.500 stanova i muzej

AFP: Zet Donalda Trampa potvrdio da planira investicije u Srbiji i Albaniji

Srbija

16.3.2024 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

AFP: Zet Donalda Trampa potvrdio da planira investicije u Srbiji i Albaniji AFP: Zet Donalda Trampa potvrdio da planira investicije u Srbiji i Albaniji
Francuska novinska agencija AFP piše u subotu da je Džared Kušner (Jared Kushner), zet i bivši savetnik u Beloj kući nekadašnjeg predsednika SAD Donalda... AFP: Zet Donalda Trampa potvrdio da planira investicije u Srbiji i Albaniji

Francuska novinska agencija AFP piše u subotu da je Džared Kušner (Jared Kushner), zet i bivši savetnik u Beloj kući nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump), potvrdio je da planira investicije u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji i da je detalje o tome prethodno otkrio jedan poslanik Skupštine Srbije, a da je New York Times objavio članak o tome.

„Zadovoljstvo mi je da podelim nekoliko slika o planu za razvoj projekata koje smo razvili za albansku obalu i centar grada Beograda“, napisao je Kušner na mreži X uz četiri slike arhitektonskih rešenja budućih kompleksa nekretnina u Beogradu i na obali u Albaniji, prenosi Beta.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je u sredu rekao da je Vlada Srbije odredila da ministar građevinarstva Goran Vesić potpiše „memorandum o razumevanju“ s dve kompanije koje su, kako je rekao Jovanović, povezane s porodicom Tramp“ piše AFP.

Ministar je zatim objasnio da se ne radi o tajni i da memorandum još nije potpisan. 

France press piše da ta tema osetljiva u Srbiji jer se radi o davanju investitoru zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba JNA, koje je NATO bombardovao 1999. što su predvodile SAD da bi se okončao rat na Kosovu.

Po Jovanoviću koji je objavio plan za taj projekat desetak dana pre 25. godišnjice početka NATO bombardovanja, vlada treba da preda zgradu i zemljište na period od 99 godina bez naplate, a da investitor potom može i da postane vlasnik, navodi France press.

AFP piše da po pisanju New York Times-a tu treba da se izgrade luksuzni hotel, 1.500 stanova i muzej.

U Albaniji, po istom izvoru, radi se o pretvaranju ostrva Sazan u luksuznu turističku destinaciju. To malo ostrvo na ulazu u Valonski zaliv na jugozapadu Albanije je bilo „najtajnija vojna baza komunističke Albanije“ (1945-1990).

New York Times navodi da je partner Džareda Kušnera u tim projektima Ričard Grenel (Richard Grenel), takođe blizak saradnik Donalda Trampa. On je bivši ambasador SAD u Nemačkoj i bivši vršilac dužnosti američke obaveštajne službe, a bio je i izaslanik bivšeg predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova. 

Ministarstvo Albanije za turizam potvrdilo je danas u saopštenju da je investitor Agenciji za investicije i razvoj izrazio interesovanje za razvoj turističkog projekta na ostrvu Sazan, preneo je France press.

 • NATI

  17.3.2024 #1 Author

  Pored toliko zemalja da ulaze bas u nasu zemlju

  Odgovori

 • BLIZANAC

  17.3.2024 #2 Author

  Samo neka sto više investiraju

  Odgovori

 • HANA

  17.3.2024 #3 Author

  „Poklonili“ Generalštab?

  Odgovori

 • ZVONČICA

  17.3.2024 #4 Author

  Lepo je cuti da se i nas neko seti

  Odgovori

 • PIKSI

  17.3.2024 #5 Author

  cudno bas

  Odgovori

 • LAV

  17.3.2024 #6 Author

  Nije bitno ko je bitno je da se gradi i uredjuje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  17.3.2024 #7 Author

  Zasto da ne,ili Srbija i Cg,meka za investitore.

  Odgovori

 • SUNCE

  18.3.2024 #8 Author

  Sram bilo ovu vlast .Jadno i sramotno.Nadam se da im ovo nece proci.

  Odgovori

 • SENSEI

  18.3.2024 #9 Author

  Mogli bi i Amerikanci da malo ulažu u region. Nisu odavno

  Odgovori

 • SABRINA

  18.3.2024 #10 Author

  Ovo mu dođe kao poklon.

  Odgovori

 • gagica

  18.3.2024 #11 Author

  Ocigledno smo zanimljiva destinacija.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...