Nekretninu kupio nekadašnji upravnik stambene zajednice Genex kule

Licitacija za Genexov „stan sa stanarima“: Šta kažu papiri, a šta učesnici?

NekretnineSrbijaStečaj

5.3.2024 10:33 Autor: Milica Rilak 1

Licitacija za Genexov „stan sa stanarima“: Šta kažu papiri, a šta učesnici? Licitacija za Genexov „stan sa stanarima“: Šta kažu papiri, a šta učesnici?
Licitacija za „stan sa stanarima“ kompanije Generalxport u stečaju završena je tako što je najvišu cenu – devet miliona dinara ili oko 77.000 evra... Licitacija za Genexov „stan sa stanarima“: Šta kažu papiri, a šta učesnici?

Licitacija za „stan sa stanarima“ kompanije Generalxport u stečaju završena je tako što je najvišu cenu – devet miliona dinara ili oko 77.000 evra – ponudio dugogodišnji upravnik stambene zajednice Genex kule i predsednik Skupštine poverilaca Genexa Božidar Stavrić, i to kao fizičko lice.

Kao i sama prodaja Genexa, i jučerašnja licitacija otvara brojna pitanja: zašto je Stavrić rešio da kupi stan i da li je to zakonito, zašto se u prodajnoj dokumentaciji pominje Građevinsko preduzeće Rad, kao i šta se dešava sa stanarima spornog stana?

Stavrić je novinarima posle licitacije otkrio da je novac za kupovinu stana na 30. spratu Genex kule obezbedio prodajom druge nekretnine u svom vlasništvu, sa idejom da stambena zajednica iskoristi taj prostor.

Želeli smo kao stambena zajednica da kupimo taj ruinirani stan, pa smo istakli i pravo preče kupovine pred Privrednim sudom u Beogradu, uz obrazloženje da ćemo krajem jula na računu imati novac od izdavanja krovne reklame. Stan sam, međutim, kupio kao fizičko lice pošto se Sud još nije izjasnio i spreman sam da ga ustupim stambenoj zajednici po istoj ceni po kojoj sam ga izlicitirao. Ideja je da taj prostor, koji obuhvata stan i galeriju Genex kule, otvorimo za posetioce“, ispričao je Stavrić.

Ubrzo se, međutim, oglasio drugi učesnik nadmetanja Lazar Đelmaš, koji je takođe kao fizičko lice pokušao da kupi stan, i to tvrdnjom da mu je Stavrić uoči licitacije ponudio novac da odustane, što je Stavrić oštro demantovao.

Aukcija za stan na 30. spratu Genex kule / Foto: Biznis.rs

„Ništa im nije nuđeno već sam im predočio da će novac koji ja kao tada potencijalni kupac ulažem u kupovinu zapravo ide u isplatu duga koji Generalexport ima prema poveriocima, u koje spada i stambena zajednica“, rekao je Stavrić dok Đelmaš nije želeo da daje izjave već se novinarima obratio pisanim saopštenjem.

Đelmaš, takođe, nije uložio prigovor tokom niti po završetku licitacije koja je održana u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Kakva je uloga Građevinskog preduzeća Rad?

Još jedna misterija našla se u oglasu-pozivu na licitaciju, gde je stajalo da je na tom stanu upisano i vlasničko pravo Građevinskog preduzeća Rad – u stečaju. Podsetimo da je Rad krajem decembra kao pravno lice iz stečaja prodat kompaniji Delta Real Estate, i to za gotovo milijardu dinara.

Da li je Delta Real Estate „zaboravila“ na stan od 42 kvadrata u Genex kuli? Ispostavilo se da nije ni trebalo da razmišlja o tome, o čemu svedoči prodajna dokumentacija u koju je Biznis.rs imao uvid.

Naime, iako u oglasu za licitaciju stoji konstatacija da je Rad upisan kao vlasnik u katastru, u prodajnoj dokumentaciji je istaknuto da je ta firma u višedecenijskom stečaju još 2019. godine na osnovu zahteva poverioca stečajnog upravnika Genexa Budimira Mrdovića izdala potvrdu da je Genex u potpunosti isplatio taj stan 1979. godine.

Aukcija za stan na 30. spratu Genex kule / Foto: Biznis.rs

Da li neko uopšte živi u tom stanu?

Razlog zbog kog je prodaja stana na vrhu Genex kule privukla toliku pažnju javnosti je napomena potencijalnim kupcima da je bez pravnog osnova u stan useljeno treće lice, „protiv koga je Кompanija Generalexport DP Beograd u stečaju dana 17.11.2022. godine pokrenula tužbu radi iseljenja“, kao i da do oglašavanja ove prodaje to lice „nije iseljeno sa svim licima i stvarima iz stana“.

Prema rečima Božidara Stavrića, koji ističe da već 20 godina stanuje u Genex kuli, u stanu broj 119 na 30. spratu niko ne živi, ali zato na tu adresu stižu opomene i izvršne presude za neplaćene račune za struju i Infostan.

Stavrić je to napomenuo i komisiji ALSU koja je vodila licitaciju i dodao da je dostavio odgovarajuću dokumentaciju, ali mu je rečeno da ALSU nema nikakvih saznanja o licima ili potraživanjima za komunalije za taj stan.

Pobednik licitacije trebalo bi da potpiše kupoprodajni ugovor sa ALSU u roku od tri dana, a po potpisivanju počinje da teče rok od osam dana za uplatu devet miliona dinara.

Ukoliko Stavrić odustane za kupca će biti proglašen Lazar Đelmaš, koji bi u tom slučaju stan platio osam miliona dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...