loša izolacija i nekvalitetni energetski miks negativno utiču na krajnji rezultat

Agencija za energetiku Srbije: Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU

Srbija

24.10.2022 13:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Agencija za energetiku Srbije: Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU Agencija za energetiku Srbije: Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU
Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji je blizu 150 kilovat-časova (kWh) po metru kvadratnom, što je 30 kilovat-časova više od proseka Evropske unije,... Agencija za energetiku Srbije: Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU

Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji je blizu 150 kilovat-časova (kWh) po metru kvadratnom, što je 30 kilovat-časova više od proseka Evropske unije, objavila je danas Agencija za energetiku Srbije.

Prema podacima Agencije, oko dve trećine energije potrošene u domaćinstvima i u Srbiji i u EU, koristi se za grejanje stambenog prostora, odnosno oko 0,9 tona ekvivalentne nafte (ten) ili 10.500 kilovat-časova godišnje.

Međutim, kako je ukazano, na energetsku efikasnost dodatno utiče i struktura energenata koje koriste domaćinstva, piše Beta.

Domaćinstva u Srbiji oko 40 odsto energije za grejanje obezbeđuju iz biomase i uglja, a u EU oko 15 odsto, gde najveći udeo ima gas, koristeći pri tome po pravilu, peći sa niskim stepenom korisnosti.

Potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merenom kupovnom moći, veća je za blizu 90 odsto u Srbiji nego u EU, dok je prosečna ukupna potrošnja energije po domaćinstvu približno jednaka u Srbiji i u EU, oko 1,3 ten godišnje, navela je Agencija za energetiku Srbije.

Kako je istaknuto, u Srbiji je u 2021. godini potrošeno 9,25 miliona ten finalne energije, odnosno energije koju potroše svi krajnji kupci, a od toga, domaćinstva su potrošila 3,25 miliona ten ili 35 odsto.

Agencija za energetiku predstavila je i prednosti i mere za povećanje energetske efikasnosti. Naglašeno je da dobro izolovana kuća, sa kvalitetnim prozorima, troši i do šest puta manje energije.

„U neizolovanim ili loše izolovanim kućama i stanovima troši se za grejanje i preko 200 kilovat-časova po metru kvadratnom godišnje, a u dobro izolovanim i 50 kilovat-časova po metru kvadratnom“, objavila je Agencija za energetiku.

  • BIJUTI27

    24.10.2022 #1 Author

    Pa jeste, mi plaćamo i ono što nismo potrošili

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.10.2022 #2 Author

    Logicno da je tako,kod nas manje od 50%stanova i kuca ima fobru izolaciju i nove prozore…

    Odgovori

  • Tina

    25.10.2022 #3 Author

    SZO je odredila I temperaturu koja optimalna za stanove. Sad, neko ce to postici sa vise ili manje utosenog goriva u zavisnosti od kvalitet izolacije stanova, sto opet zavisi od……

    Odgovori

  • BRANA19

    25.10.2022 #4 Author

    Moraju ljudi da se greju…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.10.2022 #5 Author

    Biće sve veći troškovi. Nema izolacije ni mogućnosti da se obnavlja zbog sve većeg siromastva

    Odgovori

  • NATI29

    25.10.2022 #6 Author

    Nek drzava pomogne u resavanju tog problema

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #7 Author

    Mislim da je to potpuno preterivanje da se može trošiti 6 puta manje energije ako je kuća dobro izolovana.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #8 Author

    To je ipak nemoguće,da se dorom toplotnom izolacijom toliko uštedi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...