Digitalizacija u građevinskoj industriji

Aplikacija za investitore, inženjere, menadžere nekretnina i arhitekte dostupna i na srpskom jeziku

BiznisInovacijeInvesticijeNekretnineRegionSrbija

15.11.2021 17:47 Autor: Stanislav Stanišić 2

Aplikacija za investitore, inženjere, menadžere nekretnina i arhitekte dostupna i na srpskom jeziku Aplikacija za investitore, inženjere, menadžere nekretnina i arhitekte dostupna i na srpskom jeziku
„Kompanija PlanRadar, jedan od lidera digitalizacije u oblasti komunikacije i upravljanja nedostacima na građevinskim i projektima upravljanja nekretninama, za kratko vreme je osvojila tržište... Aplikacija za investitore, inženjere, menadžere nekretnina i arhitekte dostupna i na srpskom jeziku

„Kompanija PlanRadar, jedan od lidera digitalizacije u oblasti komunikacije i upravljanja nedostacima na građevinskim i projektima upravljanja nekretninama, za kratko vreme je osvojila tržište i danas ima preko 13.000 klijenata u više od 55 država širom sveta. Počela je kao startap, a nakon velikog interesovanja na tržištu prepoznata je kao kompanija sa potencijalnom vrednošću od milijardu američkih dolara“, kaže za Biznis.rs direktor kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu Bojan Petković.

Ideja je nastala kao odgovor na potrebu građevinske industrije da se nedostaci i sitnije napomene o stvarima koje je potrebno otkloniti na gradilištu, kao i praćenje realizacije zadataka objedine i prate na jednom mestu. Međutim, osluškujući potrebe korisnika, aplikacija PlanRadar je uskoro postala alat koji omogućava upravljanje dokumentacijom i praćenje kompletne komunikacije na jednom gradilištu.

„Primena softvera nije ograničena samo na građevinske objekte, već na sve što može biti prikazano na digitalnom nacrtu. Pokazalo se, dakle, da je krug potencijalnih korisnika znatno širi u odnosu na izvornu ideju. Aplikacija PlanRadar se danas koristi u izgradnji i održavanju zgrada, na infrastrukturnim projektima, kao i za upravljanje velikim brojem skladišta i logističkih objekata ili u turizmu, za održavanje hotela i velikih kompleksa, pa čak i u brodogradnji”, navodi Petković.

Aplikacija PlanRadar omogućava korisnicima da sve uočene nedostatke na projektima lako i brzo evidentiraju na svom mobilnom telefonu, laptopu ili tabletu i komuniciraju ih sa svima koji treba da dobiju tu informaciju. Kroz kreiranje tiketa u samoj aplikaciji korisnik može priložiti odgovarajući opis, fotografiju, glasovni ili video zapis, bilo na dvodimenzionalni plan ili u okviru BIM modela i podeliti sa ostalim učesnicima na projektu na jednom mestu.

Sva komunikacija između učesnika na projektu se u okviru platforme beleži hronološki, uz pomoć cloud tehnologije, čime se dodatno dobija na efikasnosti u smislu potrebne opreme, memorijskog prostora, itd.

RadarPlan

„Mogućnost beleženja i lakog pronalaženja svih informacija, transfer podataka sa dvodimenzionalnih nacrta u BIM modele i nazad i laka i jednostavna izrada potrebnih dnevnih i periodičnih izveštaja sa gradilišta je jedan od glavnih razloga zašto PlanRadar aplikaciju koristi sve veći broj stručnjaka, bilo da su u pitanju investitori, inženjeri, menadžeri nekretnina ili arhitekte. Međutim, kao osnovnu prednost aplikacije ne bih istakao samo funkcionalnosti koje donosi – ono o čemu smo od početka vodili računa jeste da izađemo u susret potrebama korisnika i olakšamo im svakodnevne aktivnosti. Zato je aplikacija prilagođena svakodnevnom poslovanju na gradilištima, dostupna je na srpskom jeziku, obuka za upotrebu može trajati samo desetak minuta, i nebitno je da li u trenutku korišćenja imate pristup internetu ili ne – zamislite da umesto svakodnevnog pretraživanja starih izveštaja ili svih obavljenih korekcija na gradilištu sve imate dostupno u svom mobilnom telefonu za nekoliko minuta, detaljno objašnjeno i potkrepljeno pratećim dokumentima – to je PlanRadar“, dodaje Petković.

Prema izjavama korisnika, ušteda vremena korišćenjem PlanRadar aplikacije iznosi oko sedam sati sedmično po korisniku, pre svega na aktivnostima upravljanja dokumentacijom i komunikacije.

To dodatno dovodi do uvećanja produktivnosti, snižavanja troškova arhiviranja papirnih nacrta, smanjenja grešaka, boljeg poštovanja postavljenih rokova, procene i planiranja troškova.

Na listi klijenata kompanije PlanRadar nalaze se Strabag, Porr, CBRE, Siemens, Vinci, Rewe, Cushman & Wakefield, ali i kompanije kao što su Allianz ili Intersport, jer se aplikacija može efikasno koristiti i za potrebe kompanija koje se bave upravljanjem nekretninama, kao i maloprodajnih lanaca.

Kada je reč o projektima iz regiona na kojima je PlanRadar korišćen, među najpoznatijima su svakako izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija linije U4 bečkog metroa, kao i izgradnja Valamar Collection Marea apartmana u Poreču. Kada je reč o tržištu Srbije, PlanRadar već koriste i kompanije kao što su Delta Real Estate, Mašinoprojekt Kopring, Energoprojekt Niskogradnja, Struktura Concept, Zoling, Euro Bravo, Nova DPI, My Home Building, Biro Jelić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...