Najavljena i obnova parka uz izgradnju fontane i spomenika Luki Ćeloviću

Belgrade Waterfront gradi podzemnu garažu ispod parka kod hotela Bristol

BiznisSrbija

6.12.2023 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Belgrade Waterfront gradi podzemnu garažu ispod parka kod hotela Bristol Belgrade Waterfront gradi podzemnu garažu ispod parka kod hotela Bristol
Kompanija Belgrade Waterfront najavila je da će u podzemnom delu Svetonikolskog parka kod hotela Bristol finansirati izgradnju garaže sa dve etaže i gotovo 420... Belgrade Waterfront gradi podzemnu garažu ispod parka kod hotela Bristol

Kompanija Belgrade Waterfront najavila je da će u podzemnom delu Svetonikolskog parka kod hotela Bristol finansirati izgradnju garaže sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta, kojom će upravljati beogradski Parking servis.

Izgradnjom nove garaže, srpska prestonica će načiniti još jedan važan korak u borbi sa hroničnim nedostatkom parking mesta u centru grada, ocenili su iz Belgrade Waterfront u saopštenju.

Naglasili su da će garaža u potpunosti biti prilagođena dizajnu parka, odnosno da će imati dva ulaza/ izlaza za vozila i punjače za električne automobile, dok će se u neposrednoj blizini kružnog toka kod stare Beogradske autobuske stanice (BAS) nalaziti podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Ulaz u podzemnu garažu / Izvor: BW, render

„Zahvaljujući savremenom inženjerskom rešenju, na ‘krovu’ garaže u samom Svetonikolskom parku, obezbeđen je optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila“, naveli su iz te kompanije i najavili sadnju više od 200 stabala autohtonih vrsta drveća visine do 15 metara.

„Osim što će u velikoj meri biti samoodrživo, zelenilo će biti i različite spratnosti i sastojaće se od travnjaka i žbunja, do visokih, odraslih stabala različitog drveća. Na taj način će jedan od prvih parkova u našoj zemlji dobiti svoj prirodni ambijent, kakav ga je nekada krasio, a usred zelenila biće smeštena i manja, moderna fontana„, istakli su u saopštenju.

Svetonikolski park / Izvor: BW, render

Kako bi se na simboličan način odužio Luki Ćeloviću, nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge čija je bašta pretvorena u Svetonikolski park, Belgrade Waterfront je najavio da će u obnovljenom parku podići i dugoočekivani spomenik ovom slavnom Srbinu iz Trebinja.

„S druge strane, Krst sa Malog pijaca, jedan od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira još iz 1862. godine, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio. U okviru čitave nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim ‘tokom’ usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju“, najavili su iz Belgrade Waterfront.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...