Rekonstrukcija prema izvornim planovima arhitetke Momira Korunovića

Predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici pa izgradnja kulturnog centra prema originalnom projektu

Srbija

7.11.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici pa izgradnja kulturnog centra prema originalnom projektu Predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici pa izgradnja kulturnog centra prema originalnom projektu
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta kojim je predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici, i... Predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici pa izgradnja kulturnog centra prema originalnom projektu

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta kojim je predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici, i izgradnja novog objekta po izvornom projektu Momira Korunovića u kom će se nalaziti kulturni centar.

Urbanističkim projektom, čija će prezentacija biti održana od 9. do 16. novembra, na Savskom trgu se predviđa izgradnja kampusa obrazovnih ustanova, odnosno škole i vrtića, kao i izgradnja kulturnog centra na mestu nekadašnje pošte na samom početku Savske ulice, u obuhvatu projekta „Beograd na vodi“, objavio je N1.

Idejnim rešenjem transformacije nekadašnje zgrade pošte u kulturni centar, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog.

Spoljašnja opna projektovana je, kako se navodi u urbanističkom projektu, u formi i gabaritu, prema originalnim crtežima arhitekte Momira Кorunovića, sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta.

Podseća se da je izvorna zgrada Pošte podignuta dvadesetih godina prošlog veka, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata, po projektu Pavela Кrata, u duhu modernizma.

Za prvobitno zdanje pošte dobar deo stručne javnosti, kako se ističe u urbanističkom projektu, smatra da je ono bilo Кorunovićevo najbolje arhitektonsko delo.

Izvor: render, Belgrade Waterfront

Zgrada je oštećena u Drugom svetskom ratu, a u toku posleratne rekonstrukcije poskidani su svi fasadni ukrasi i ornamentika, tako da je objekat sem spoljnog izgleda, dobio i drugačiju formu i gabarit.

Objekat kulturnog centra biće, kako se navodi, izgrađen na svom originalnom mestu na Savskom trgu – svojim glavnim ulazima biće orijentisan prema Savskom trgu, a svojom dužom fasadom i sekundarnim ulazima paralelan sa Savskom ulicom.

Objekat je, kako se navodi, projektovan kao niz prostora za potrebe kulturnih sadržaja – dečji muzej, galerije, umetničke radionice, škole kulturno umetničkih disciplina, knjižare i sličan sadržaj.

U neposrednoj blizini na Savskom trgu, kako se podseća u urbanističkom projektu, nalazi se Stara železnička stanica, namenjena za Muzej istorije Srbije, a u zaleđu objekta predviđena je izgradnja škole i obdaništa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...