irska kompanija Smurfit Kappa najavila novu investiciju

Beograd u septembru dobija prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

BiznisFirme u fokusuSrbija

14.7.2023 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Beograd u septembru dobija prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda Beograd u septembru dobija prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda
Vodeći evropski proizvođač papira i papirne ambalaže irska kompanija Smurfit Kappa otvoriće u septembru ove godine postrojenje na beogradskoj Adi Huji koje će vodu... Beograd u septembru dobija prvo biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Vodeći evropski proizvođač papira i papirne ambalaže irska kompanija Smurfit Kappa otvoriće u septembru ove godine postrojenje na beogradskoj Adi Huji koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Otvaranje ovog postrojenja je deo projekta „Stvaramo budućnost zajedno sa prirodom“ kojom Smurfit Kappa želi da pokaže čvrstu privrženost održivom poslovanju, društvenoj odgovornosti i očuvanju životne sredine. Ova kompanija je u Srbiji prisutna od 2019. godine kada su Fabrika hartije Beograd i Avala Ada postale deo Smurfit Kappa Grupe, navodi se u saopštenju.

„Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onoga što propisuje Evropska zakonska regulativa odlučili smo da pokrenemo tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je generalni direktor Smurfit Kappa Beograd Milan Marković i dodao da je fabrika do sada koristila samo hemijsko i mehaničko prečišćavanje otpadnih voda.

Marković je objasnio da će buduće biološka postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koristiti takozvane dobre bakterije, da je rađeno po najvišim svetskim standardima i u saradnji sa timom stručnjaka iz inostranstva, a da će „glavni profit od ovog postrojenja ubirati priroda i reka Dunav“.

„Reciklaža starog papira podrazumeva veoma složen proces proizvodnje gde se na kraju procesa izdvaja voda opterećena celuloznim i hemijskim komponentama. Zato smo se odlučili za nešto složeniji proces prečišćavanja otpadnih voda koji uključuje i aerobno i anaerobno prečišćavanje otpadnih voda. Aerobni proces znači da dobijamo prečišćenu vodu i biogas koji možemo koristiti kao energiju tokom proizvodnje papira,“ objasnio je Marković.

„Prečišćenu vodu iz aerobnog procesa dodatno prečišćavamo gde dobijamo mulj koji ponovo vraćamo u proces proizvodnje i prečišćenu vodu koja je čistija od dunavske vode koju smo uzeli na početku procesa reciklaže starog papira“, dodao je prvi čovek najstarije fabrike hartije u Srbiji.

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi, a od 2019. godine do danas investirano je 45 miliona evra u dve firme koje imaju. Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje. Proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100 odsto reciklirane stare hartije

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...