Leksikon 2023: Goran Skrobonja

Bitlsi, Mask i AI obeležili godinu, uz nadu da ćemo više voditi računa o životnoj sredini

IntervjuSrbijaSvet

13.1.2024 11:18 Autor: Marko Miladinović 9

Bitlsi, Mask i AI obeležili godinu, uz nadu da ćemo više voditi računa o životnoj sredini Bitlsi, Mask i AI obeležili godinu, uz nadu da ćemo više voditi računa o životnoj sredini
Svako ko makar izokola prati žanrovsku literaturu objavljenu na srpskom jeziku sasvim izvesno je čuo za Gorana Skrobonju. Iako pravnik po (prvobitnom) zanimanju, lična... Bitlsi, Mask i AI obeležili godinu, uz nadu da ćemo više voditi računa o životnoj sredini

Svako ko makar izokola prati žanrovsku literaturu objavljenu na srpskom jeziku sasvim izvesno je čuo za Gorana Skrobonju. Iako pravnik po (prvobitnom) zanimanju, lična interesovanja i strasti odvele su ga u pravcu lepe književnosti. Reč je o jednom od naših najboljih i najplodnijih književnih prevodilaca, ali i piscu romana i pripovedaka kao što su „Nakot“, „Od šapata do vriska“, „Sva Teslina deca“, „Firentinski dublet“ (s Ivanom Nešićem), „Kada kažeš da sam tvoj“…

Domaćoj publici još osamdesetih godina na velika vrata predstavio je dela Stivena Kinga (Stephen King), a potom i Dena Simonsa (Dan Simmons) i Ijana Mekdonalda (Ian McDonald), ali i mnogih drugih velikih autora anglosaksonske književnosti.

Oplemenjivanju ovdašnjeg kulturnog prostora naš sagovornik svojevremeno je doprineo i kreiranjem rok benda The Rubber Soul Project, zajedno sa ilustratorom i profesorom Rastkom Ćirićem, nastalog iz velike ljubavi prema muzici legendarnih Bitlsa (The Beatles).

O najzanimljivijim događajima i osobama iz protekle godine, kao i o očekivanjima za 2024. Goran Skrobonja govorio je za Biznis.rs.

Događaj godine

– Za mene je događaj godine nešto što nema veze sa poslovnim ambijentom (makar ne direktne): objavljivanje poslednje pesme Bitlsa „Now and Then“, na osnovu demo-snimka Džona Lenona (John Lennon) iz vremena kada je on komponovao i snimio tu pesmu. Dok su preživela trojica radila na materijalu za „Anthology“ albume dorađivali su i nju, ne dovršivši je, ali je ostao snimak sa učešćem tada još živog Džordža Harisona (George Harrison). Konačno, Makartni (Paul McCartney) i Ringo su nedavno završili sa radom na pesmi i mi smo dobili neočekivani i mahom nezasluženi poklon: pravu, autentičnu, originalnu, novu pesmu Bitlsa snimljenu i objavljenu 53 godine posle njihovog razlaza. Mislim da je to neprocenjiv događaj za svetsku baštinu i za svakog od nas ponaosob.

Ličnost godine

– Ilon Mask (Elon Musk). Obrazloženje bi zauzelo isuviše mesta, ali delimično je sadržano u odgovoru na pitanje iz sledeće kategorije.

Najbolji poslovni potez godine

– Osnivanje startap kompanije za razvoj veštačke inteligencije X.AI u vlasništvu Ilona Maska. Za razliku od takozvanih četbotova koji su se ove godine pojavili na svetskom tržištu iz firmi OpenAI (odnosno Google) i DeepMind (Microsoft) koji su veštačke inteligencije zasnovane na obradi ogromnog broja tekstualnih datoteka, Mask je kao ključni zadatak svojoj novoj firmi postavio razvoj generalne veštačke inteligencije sposobne za kretanje kroz fizički svet (one kakva se obično povezuje sa humanoidnim robotima u literaturi i na filmu).

Za taj fizički deo kao osnovni i gotovo neiscrpni resurs poslužiće video klipovi iz više od dva miliona Tesla automobila prodatih širom sveta na osnovu kojih tim za autopilotski softver u Tesli razvija sve savršeniji samovozni sistem, dok za onaj govorni, jezički, treba da posluže bilioni objava i poruka sa društvene mreže Twitter, koju je Mask kupio prošle godine, i koje se svakodnevno nadopunjuju sa po dodatnih 500 miliona – jamačno na svetu najaktuelniji skup podataka o ljudskim razgovorima, novostima, interesovanjima, trendovima, raspravama i jeziku. Nimalo ne sumnjam da će Mask iskoristiti ova dva ogromna resursa da postigne proklamovani cilj u oblasti koja se razvija neslućenom brzinom.

Promašaj godine

– Postupci države u vezi sa Beogradskim sajmom.

Očekivanja u 2024. godini

– Ponekad je teško razlučiti očekivanja od nadanja. Lično, nadam se nekakvom napretku na polju zaštite životne sredine, pogotovo u našoj sredini gde dišemo vazduh zagađen toliko da može da nam naruši zdravlje. Ali – poučen dosadašnjim iskustvom – ne očekujem, nažalost, da se sledeće godine na tom polju, makar kod nas, bilo šta popravi.

  • SHALIMAR

    13.1.2024 #1 Author

    Svi pricaju o zastiti zivotne sredine,a mali broj se stvarno zalaze…

    Odgovori

  • REA

    13.1.2024 #2 Author

    zanimljiv intervju

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.1.2024 #3 Author

    To je odlična vest, trebalo bi da bude praksa i kod ostalih.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    14.1.2024 #4 Author

    Vrlo je bitno da vodimo racuna o zivotnoj sredini

    Odgovori

  • LAV

    14.1.2024 #5 Author

    O zastiti zivotne sredine treba da krene prvo pojedinac pa sve ostale kompanije.

    Odgovori

  • Brana

    14.1.2024 #6 Author

    Očekivanja…

    Odgovori

  • DUCA

    15.1.2024 #7 Author

    Treba voditi računa o zaštiti životne sredine.

    Odgovori

  • CALE

    3.2.2024 #8 Author

    retko ko se zalaze za ovako nesto,nazalost

    Odgovori

  • SUNCE

    22.4.2024 #9 Author

    Nisam bas odusevljena kao ovaj gospodin sa razvojem vestacke inteligencije.Nadajmo se da ce Mask imati humanij pristup ali cisto sumnjam da je moguce zaustaviti negayivne posledoce robotizacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...