LEKSIKON 2023: TOPLICA SPASOJEVIĆ

EXPO 2027 i otvaranje Sava Centra obeležili 2023. godinu

AnalizaSrbija

30.12.2023 11:57 Autor: Milica Rilak 2

EXPO 2027 i otvaranje Sava Centra obeležili 2023. godinu EXPO 2027 i otvaranje Sava Centra obeležili 2023. godinu
Toplica Spasojević diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a tokom karijere, koja je otpočela 1981. godine u Yugoslavia Commerce-u, bio je na različitim... EXPO 2027 i otvaranje Sava Centra obeležili 2023. godinu

Toplica Spasojević diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a tokom karijere, koja je otpočela 1981. godine u Yugoslavia Commerce-u, bio je na različitim rukovodećim funkcijama, od direktora sektora do generalnog direktora, predsednika Upravnog odbora i direktora firme u Velikoj Britaniji i Rusiji. Početkom devedesetih suosniva firmu ITM, koja vrlo brzo postaje lider jugoistočne Evrope u distribuciji, logistici i proizvodnji.

Obavljao je različite društvene funkcije, pa je tako bio na čelu Udruženja korporativnih direktora Srbije, potpredsednik NALED-a i Privredne komore Beograda, kao i član Nacionalnog saveta za ekonomski razvoj Srbije, član Saveta za konkurentnost i mnogih drugih inicijativa. Član je predsedništva Saveza ekonomista Srbije i izvršnog odbora Poslovnog kluba „Privrednik“.

Dobitnik je međunarodnih i domaćih nagrada, uključujući priznanje Kluba privrednih novinara Srbije „Poslovni čovek 2006. godine“.

Toplicu Spasojevića zamolili smo da odabere ključne događaje i ličnosti koje su obeležile 2023. godinu.

Događaj godine

– Izbor Srbije za domaćina EXPO 2027 sigurno je događaj koji je obeležio ovu godinu kada je reč o domaćoj privredi. Na taj način smo se postavili na svetsku mapu kao jedna od zemalja koja će organizovati dešavanje te veličine. Ekonomske i političke implikacije su svakako značajne – naš uticaj u regionu i svetu će porasti zahvaljujući toj manifestaciji, ako budemo dovoljno pametni da iskoristimo priliku.

Takođe, ekonomski ugao ukazuje na to da će biti pokrenut čitav niz projekata u vezi sa EXPO 2027, a očekuje se i ogroman broj posetilaca.

Ličnost godine

– Miroslav Mišković, osnivač i predsednik Delta Holdinga, svakako ove godine zaslužuje tu titulu, ne samo zbog okončanja značajne investicije – rekonstrukcije Sava Centra, već i zbog kontinuiranog ulaganja u sve biznise te domaće kompanije kojima postiže odlične rezultate.

Delta i njena firma Delta Real Estate najavili su značajne investicije u razvoj nekretnina i za naredne godine, uključujući tu i projekat na lokaciji Beogradskog pamučnog kombinata, dok su u završnoj fazi pripreme za početak izgradnje novog poslovnog kompleksa na Novom Beogradu, gde će se nalaziti i novi hotel Intercontinental. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da Delta konstantno investira i ostvaruje rast u svim svojim biznisima, od poljoprivrede do platforme za onlajn trgovinu Ananas.

Najbolji poslovni potez godine

– Otvaranje Sava Centra, arhitektonskog dragulja na svetskom nivou, svakako je poslovni potez godine. Ne samo da je projektovan tako da i danas izgleda moderno i atraktivno, nego je rekonstrukcija tako urađena da je obnovljen tako da svi osnovni elementi „ostanu na mestu“ u ultramodernoj, energetski efikasnoj i multifunkcionalnoj zgradi. Beograd će tek osetiti domete te investicije, uključujući tu i priliv turista, odnosno posetilaca kongresa, za koje su se sada definitivno stekli uslovi za razvoj.

Promašaj godine

– Smatram da su poslovni promašaj sve državne firme koje se nisu prilagodile novim uslovima poslovanja ili nisu završile transformaciju. Rezultati iz 2022. pokazali su da su javna preduzeća napravila nešto više od 35 odsto svih gubitaka u privredi, a ovogodišnji bilansi tog sektora biće bolji zahvaljujući EPS-u koji je ove godine prestao da pravi gubitke i očekuje se dobit koja će, nadam se, biti investirana u nove proizvodne i kapacitete za balansiranje OIE. Ukoliko se to ne desi, džaba su privreda i građani pretrpeli značajno poskupljenje struje.

Očekivanja u 2024. godini

– Verujem da će svet i Evropa u narednoj godini početi polako da izlaze iz krize. Mi moramo da sačekamo da naši najveći spoljnotrgovinski partneri Nemačka i Italija izađu iz recesije, ali to će nam pomoći da bolje stojimo i da očekujemo sličan priliv stranih direktnih investicija od oko 4,5 milijardi evra.

Sa tolikim investicijama, EPS-om koji ne pravi gubitke i godinom koja nije izborna, sa krizom u Ukrajini koja možda jenjava i sukobom u Gazi koji valjda neće eskalirati – sledeća godina trebalo bi da bude barem malo bolja od ove za nama.

  • ELLA

    1.1.2024 #1 Author

    Bilo je dobrih dogadjaja godine. Neka ih bude jos vise u 2024 !!!

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #2 Author

    Bitno da se nešto dešava 🤡

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...