Završetak rekonstrukcije Ložionice u Beogradu najavljen do proleća 2025. godine

Bivša garaža sa okretnicom za lokomotive kod Mostarske petlje postaje višenamenski centar

BiznisInfrastrukturaSrbija

10.2.2023 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bivša garaža sa okretnicom za lokomotive kod Mostarske petlje postaje višenamenski centar Bivša garaža sa okretnicom za lokomotive kod Mostarske petlje postaje višenamenski centar
Bivša garaža sa okretnicom za parne lokomotive kod Mostarske petlje u Beogradu biće rekonstruisana i do proleća 2025. godine pretvorena u višenamenski centar, mesto... Bivša garaža sa okretnicom za lokomotive kod Mostarske petlje postaje višenamenski centar

Bivša garaža sa okretnicom za parne lokomotive kod Mostarske petlje u Beogradu biće rekonstruisana i do proleća 2025. godine pretvorena u višenamenski centar, mesto okupljanja kreativnih i inovativnih ljudi različitih profila kreativnih industrija.

Početak gradnje celog kompleksa zvanično je obeležen 1. februara ove godine. Izvođač radova je M Enterijer Gradnja iz Beograda, a investiciona vrednost iznosi 52 miliona evra, prenosi eKapija.

„Projekat kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica ima za cilj da kroz sinergiju starog i novog doprinese prirodnom, društvenom i semantičkom ozdravljenju prostora nekadašnje okretnice, ložionice i vodotornja železničke stanice Beograd i njenog neposrednog okruženja, kao i da predmetnu lokaciju strateški pozicionira kao simbolično mesto savremenog progresa u domenu kreativnih industrija i šire“, piše u saopštenju AKVS arhitekture.

Dodaje se da je osnovni princip projekta očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa u sadašnjem trenutku, sa jasno naglašenim novim elementima i strukturama koji poput savremenih implanata doprinose ozdravljenju celine i njenom aktivnom uključenju u kreativne procese proizvodnje savremenog života.

Osnovni elementi koji čine projekat su javni otvoreni prostor oko okretnice, rekonstruisani objekti ložionice i vodotornja i nova poslovna zgrada – aneks na severoistočnom delu lokacije.

Investitor projekta je Vlada Srbije – Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu sa nacionalnom platformom „Srbija stvara“. Autori rekonstrukcije i novog arhitektonsko-urbanističkog rešenja su Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, osnivači beogradskog studia AKVS arhitektura, koji je sa svojim timom pobedio na internacionalnom konkursu u novembru 2021. godine.

Nosilac izrade projektne dokumentacije je Mašinoprojekt KORPING, dok projekat enterijera Ložionice potpisuje studio INKA iz Beograda.

Projekat enterijera Ložionice je tokom 2023. godine uradio studio INKA, nadovezujući se na prvonagrađeno konkursno rešenje. Prema rečima autora iz studia AKVS, projekat enterijera studia INKA pažljivo čuva osnovnu ideju prostora, i značajno unapređuje celokupni projekat, dajući mu novi, jedinstveni autorski pečat.

Originalni projekat zgrade ložionice uradio je inženjer Nikola Raičković, podsećaju u saopštenju autori novog rešenja. Ložionica je podignuta u armirano-betonskoj konstrukciji i imala je veliku modernu polukružnu halu sa 31 mestom za smeštaj i izvođenje parnih lokomotiva na kolosek, novu okretnicu za lokomotive i administrativnu zgradu.

Objekat Vodotornja je u sadašnjem obliku na ovom mestu od 1945. godine, nakon što je obnovljen i izmenjen usled oštećenja koja je pretrpeo tokom rata. Prema nezvaničnim podacima, u projektovanju tornja koji je postojao između dva rata učestvovao je čuveni akademik Milutin Milanković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...