Radnici koji su tražili svoja prava moraće da plate ogromne sudske troškove

Da li zaposleni u javnim službama koji rade za minimalac imaju pravo na topli obrok i regres?

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusu

13.7.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 13

Da li zaposleni u javnim službama koji rade za minimalac imaju pravo na topli obrok i regres? Da li zaposleni u javnim službama koji rade za minimalac imaju pravo na topli obrok i regres?
Vest da zaposleni u javnim službama koji primaju minimalnu zaradu nemaju pravo na topli obrok i regres, jer im je on već uračunat u... Da li zaposleni u javnim službama koji rade za minimalac imaju pravo na topli obrok i regres?

Vest da zaposleni u javnim službama koji primaju minimalnu zaradu nemaju pravo na topli obrok i regres, jer im je on već uračunat u koeficijent plate, zabrinula je mnoge radnike. Naime, ovo je suština zaključka koji je objavio Vrhovni kasacioni sud 5. jula ove godine, a u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) izričiti su da u minimalnu zaradu nikako ne mogu da ulaze ove naknade.

Oni smatraju da je ovo politička presuda, koja će mnoge radnike naterati da odustanu od tužbi, dok će oni koji izgube spor morati da plate i do 200.000 dinara sudskih troškova.

Prema zaključku Vrhovnog kasacionog suda (VKS), zaposleni u javnim službama, kao korisnicima budžetskih sredstava, kojima se plate isplaćuju u visini minimalne zarade, ostvaruju pravo na naknadu troškova ishrane u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora po osnovu rada primenom koeficijenta za obračun i isplatu plata u kojem je sadržan dodatak na ime tih naknada i sastavni je deo koeficijenta za svakog zaposlenog.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić u razgovoru za Biznis.rs objašnjava da je minimalna zarada osnovna zarada koja se isplaćuje linearno, što znači da minimalac svi primaju u istom iznosu bez ikakvih razlika.

“Već na osnovu ove definicije jasno je da je minimalna zarada kao osnovna zarada apsolutno isključena od bilo kakve mogućnosti da se u njoj sadrži uvećanje zarade. Dakle, u minimalnu zaradu definitivno, i ja to kao diplomirani pravnik apsolutno tvrdim, ne može da uđe naknada za topli obrok i regres za godišni odmor, prekovremeni rad, minuli rad ili bilo šta drugo što čini uvećanje zarade”, ističe Savić.

Čekanje u redu
Foto: Shutterstock.com

Zbog toga ona smatra da je ova odluka Vrhovnog kasacionog suda zapravo politička presuda i podseća da je VKS pre samo godinu dana imao sasvim suprotan stav.

“Svi zaboravljaju da je pre godinu dana VKS doneo potpuno suprotnu odluku. U njihovom obrazloženju tada je istaknuto da je to osnovna zarada i da u nju ne ulaze nikakva uvećanja. Posle godinu dana, kada je broj onih koji su zatražili pravdu na sudu znatno povećan i kada se shvatilo da tu može da se radi o ogromnom udaru na budžet, dolazi do promene stava VKS i donosi se ovakva presuda”, podvlači predsednica ASNS.

Novi stav Vrhovnog kasacionog suda, prema njenom mišljenju, ukazuje u kom pravcu će ubuduće ići odluke nižih sudova po ovom pitanju, pa će zaposleni koji su potražili svoja prava morati da plate ogromne sudske troškove zbog gubitka sporova, dok će oni koji su to nameravali da učine odustati.

“To znači da će presude koje budu donete biti u skladu sa stavom VKS i da će mnogi odustati jer ne treba da zaboravimo da su troškovi ovog sudskog spora oko 200.000 dinara. Mnogi će biti uplašeni da ne mogu da naplate troškove, jer će presude ići u korist države, odnosno budžeta, a ne u korist oštećenih građana”, kaže Savić i dodaje da samo u ASNS ima sigurno na stotine pokrenutih tužbi.

“Ovo samo govori koliko sudstvo nije nezavisno i koliko je pod uticajem politike i političara”, navodi naša sagovornica.

Ima li nepravilnosti pri obračunu minimalnih zarada?

Predsednica ASNS Ranka Savić navodi još jedan problem na koji ovaj sindikat, prema njenim rečima, ukazuje već godinu dana, a na koji nadležni ne reaguju. Naime, ona tvrdi da se u javnom sektoru i državnoj upravi, ali i u pojedinim delovima privatnog sektora, zarade obračunavaju tako što se uzima vrednost minimalnog radnog sata koja je niža od zakonom ustanovljene vrednosti. Na taj način se zaposlenima zakida na desetine, pa i stotine evra, tvrdi naša sagovornica.

  • Mike

    13.7.2022 #1 Author

    Pa to je zato što su plate nikada ikada veće, pa i minimalc. Ovo je baš vređanje inteligencije…Može im se, većina je tako želela, šta će im topli obrok i regres… 🙄

    Odgovori

  • goca87

    13.7.2022 #2 Author

    Sramota…

    Odgovori

  • Anna

    13.7.2022 #4 Author

    Pa neka ponovo glasaju isto na sledećim izborima. U javnim preduzećima su ionako oni koji imaju partijsku knjižicu. To je odluka njihove vlasti.

    Odgovori

  • Emilija

    13.7.2022 #5 Author

    Narod je odabrao minimalac pa neka glasaju ponovo

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #6 Author

    Sramota teška!

    Odgovori

  • TATJANA

    13.7.2022 #7 Author

    Svi treba da imaju ista prava

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    13.7.2022 #8 Author

    Glasali ste. Sendvič pojeli ne treba vam tpori obrok
    A regres kako vas nije sramota da tra_ite radnici!!!!
    Jel vam svevišnji podelio vaučere

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.7.2022 #9 Author

    Ukidaju ono sto su pre godinu dana usvojili,gde mi zivimo?!!!

    Odgovori

  • BRANA19

    14.7.2022 #10 Author

    Zalosno…

    Odgovori

  • VOJKAN

    14.7.2022 #11 Author

    Ali državni posao je ipak državni posao

    Odgovori

  • Anonimni

    7.3.2023 #12 Author

    Dokle smo dosli svako pravo radnika radnik treba da trazi preko advokata na sudu…tu svi dobijaju sem radnika.Ako je nesto doneseno zakonski regulisanozasto se ne primenjuje…neko ne radi svoj posao pa pravi stetu i drzavi i radniku….politicki oduzeto i nikad vraceno.Sirotinjo i bogu si teska…..

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.1.2024 #13 Author

    Sramotno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...