Na Fakultetu organizacionih nauka održana konferencija IC-SHARE 2024

Digitalne platforme menjaju tržište i podržavaju ekonomiju deljenja

InovacijePoslovanjeSrbija

14.5.2024 12:12 Autor: Milica Vojtek 0

Digitalne platforme menjaju tržište i podržavaju ekonomiju deljenja Digitalne platforme menjaju tržište i podržavaju ekonomiju deljenja
U Srbiji postoji više od 50 različitih platformi ekonomije deljenja. Najviše ih ima u oblasti smeštaja i saobraćaja, transporta, mobilnosti, rekla je za Biznis.rs... Digitalne platforme menjaju tržište i podržavaju ekonomiju deljenja

U Srbiji postoji više od 50 različitih platformi ekonomije deljenja. Najviše ih ima u oblasti smeštaja i saobraćaja, transporta, mobilnosti, rekla je za Biznis.rs redovni profesor na Saobraćajnom fakultetu dr Marijana Petrović. Ona je bila jedan od organizatora prve Međunarodne konferencije o ekonomiji delјenja i savremenim poslovnim modelima IC-SHARE 2024 koja je održana na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 10. i 11. maja, u okviru projekta PANACEA.

Ovaj projekat finansira Fond za nauku Republike Srbije u okviru programa IDEJE, a konferencija je realizovana uz podršku tri fakulteta koji su članovi konzorcijuma projekta – FON, Saobraćajni fakultet i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Ekonomija deljenja je socio-ekonomski sistem u kojem potrošači učestvuju u stvaranju, proizvodnji, distribuciji, trgovini i potrošnji dobara i usluga. Ovaj novi poslovni model baziran je na platformama i praktično podrazumeva da se ponuda i potražnja dovedu u direktan odnos, bez posrednika. Upravo zbog tog odstupanja od tradicionalnih načina poslovanja često su tema naučne, ali i stručne javnosti.

„Možda nije svima jasno kada se kaže ‘ekonomija deljenja’ – na šta se tačno misli – ali ljudima su mnogo poznatiji konkretni predstavnici i platforme, nego sam koncept. Mi se u akademskim krugovima još uvek sporimo da li to treba da se zove ekonomija deljenja, kolaborativna ekonomija ili možda ‘ekonomija na zahtev’, ali dok se mi sporimo vreme prolazi, a platforme se razvijaju. Svima je poznat Uber, AirBNB, BlaBlaCar, ShareNow… To su te aplikacije o kojima govorimo“, navela je Marijana Petrović.

Dr Milutin Živanović, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, istakao je da tržište na globalnom nivou raste i očekuje se da će do 2030. godine vrednost globalnog tržišta crowdfundinga biti oko 5,3 milijarde dolara, a stopa rasta je oko 16 odsto godišnje.

„Što se tiče Srbije, do jednog trenutka su i naši pojedinci i preduzeća mogli da apliciraju za sredstva, odnosno da projekte i kampanje plasiraju preko globalnih platformi, ali onda je zbog određenih zakonskih regulatornih ograničenja i politika koje same te platforme vode, ta mogućnost ograničena“, naveo je on.

Profesor Bihevioralne etike u Centru za istraživanje eksperimentalne ekonomije i političkog odlučivanja Amsterdamske škole ekonomije, dr Šaul Šalvi naglašava da, pored brojnih benefita, praksa ekonomije deljenja donosi i određene negativne posledice.

„Ljudi zaista vole da dele, ali deljenje putem platformi takođe nosi posledice o kojima se ređe raspravlja. To uključuje, na primer, nesigurne uslove rada za pružaoce usluga ekonomije deljenja i smetnje za neuključene treće strane, kao što su susedi prekomerno iznajmljenih stanova na Airbnb-u koji se suočavaju sa protokom turista u svojim hodnicima umesto da upoznaju komšije. Da bi se omogućilo odgovorno deljenje – deljenje uz razmatranje posledica po interakciju i treće strane – moraju biti poznati i pozitivni i negativni efekti“, objasnio je Šalvi u razgovoru za Biznis.rs.

Docent na Fakultetu organizacionih nauka dr Milica Maričić rekla je za naš portal da su empirijska istraživanja koja su sprovedena u okviru projekta PANACEA pokazala da mlađa populacija nije toliko upoznata sa samim nazivom koncepta “ekonomija deljenja”, koliko sa primenom u praksi.

Ona je u razgovoru za Biznis.rs objasnila da su učesnici konferencije imali priliku da čuju četiri pozivna predavača sa renomiranih evropskih univerziteta, da razgovaraju sa dva urednika renomiranih evropskih časopisa i da čuju izlaganje 39 naučnih radova koji su bili podeljeni u 10 sesija.

Organizatori konferencije potrudili su se da ona ima internacionalni duh, te da učesnici ne budu samo iz Srbije, regiona i Evrope, već i iz Amerike.

„Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom prezentovanih radova, fantastičnim pozivnim predavačima i urednicima vodećih svetskih naučnih časopisa. Radujemo se nastupajućim aktivnostima na projektu i još boljoj saradnji sa učesnicima konferencije“, rekao je prof. dr Veljko Jeremić, prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta organizacionih nauka.

Biznis.rs je bio jedan od medijskih partnera konferencije IC-SHARE 2024.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.