Neće biti poskupljenja do kraja godine

Direktor EPS-a: Najniže cene, a rekordna potrošnja tokom leta

Srbija

5.9.2024 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktor EPS-a: Najniže cene, a rekordna potrošnja tokom leta Direktor EPS-a: Najniže cene, a rekordna potrošnja tokom leta
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković izjavio je danas da cene električne energije  ostaju iste do kraja godine. „Cene struje ostaju na ovom nivou... Direktor EPS-a: Najniže cene, a rekordna potrošnja tokom leta

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković izjavio je danas da cene električne energije  ostaju iste do kraja godine. „Cene struje ostaju na ovom nivou do kraja godine“, rekao je Živković za RTS, a prenela je Beta.

Dodao je da Srbija ima najniže cene u Evropi, a da je tokom leta bila istorijski najviša potrošnja električne energije, u jednom danu čak 108 gigavat sati, a obezbeđuje se iz sopstvene proizvodnje i kupovinom na tržištu.

Živković je rekao da je EPS usvojio novu metodologiju koja za cilj ima dalje unapređenje odnosa sa privredom.

„Biće više mogućnosti, veća fleksibilnost kada je u pitanju ugovaranje cena električne energije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, rokovi planirani za ugovore će ostati uglavnom nepromenjeni, ali najveća novina jeste da će berzanske cene dominantno uticati na dalje ugovore sa komercijalnim kupcima električne energije.

„Poenta je kvartalno usaglašavanje, gde će rizik biti podeljen. Drugim rečima, ove velike fluktuacije koje se dešavaju neće biti na štetu bilo EPS-a, bilo komercijalnog potrošača, nego će biti kvartalno usaglašavane“, rekao je Živković.

Dodao je i da je „jedan od ključnih događaja revitalizacija reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta“.

  • SHALIMAR

    5.9.2024 #1 Author

    Najnize cene?Uporedjuju cene sa drugim zemljama koji imaju tropuplo bolji standard od nas,pa nemam nista protiv da imamo vecu cenu struje a plate kao u EU

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.