Veliki broj građana Srbije planira odlazak na letovanje

Domaće turističke destinacije 30 odsto skuplje od stranih

BiznisRegionSrbijaTurizam

28.6.2021 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Domaće turističke destinacije 30 odsto skuplje od stranih Domaće turističke destinacije 30 odsto skuplje od stranih
Početak sezone godišnjih odmora za građane Srbije znači pažljivi odabir letnjih destinacija do kojih je moguće stići bez ograničenja ili sa potvrdom o vakcinaciji,... Domaće turističke destinacije 30 odsto skuplje od stranih

Početak sezone godišnjih odmora za građane Srbije znači pažljivi odabir letnjih destinacija do kojih je moguće stići bez ograničenja ili sa potvrdom o vakcinaciji, odnosno Digitalnim zelenim sertifikatom.

Najveći broj srpskih turista odmor provodi u komšiluku, pa su i ove godine najčešći izbor Grčka i Crna Gora. Za ulazak u Grčku potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test. Crna Gora je jedna od zemalja koja turiste iz Srbije ne uslovljava vakcinacijom, negativnim testom ili sertifikatom. Cene aranžmana su najviše tokom jula i avgusta, a variraju u zavisnosti od kategorizacije smeštaja i načina putovanja.

Foto: Unsplash.com

„Trenutno građani Srbije najviše traže Grčku, Tursku, Crnu Goru, Egipat i Albaniju. Ako se prosečna srpska porodica koja broji četiri člana odluči za hotelski smeštaj sa avionskim prevozom, troškovi aranžmana iznose 2.000 evra. Za četvoročlanu prodicu koja rezerviše apartmanski smeštaj i putuje autobusom, cena aranžmana u sezoni iznosi oko 1.000 evra. Turisti koji putuju sopstvenim prevozom plaćaju aranžman oko 700 evra„, objašnjava za Biznis.rs potpredsednik Upravnog odbora YUTA Milan Lainović.

Različiti uslovi od granice do granice

Turska je sa prelepim all inclusive hotelima i ekskluzivnim letovalištima pravi magnet za turiste iz Srbije. Ulazak u zemlju uslovljen je nešto strožim propisima zbog pandemije. Priznaju se sve vakcine, uz uslov da je od druge doze prošlo najmanje dve nedelje. U zemlju mogu ući i osobe koje su preležale bolest tokom poslednjih šest meseci. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati, takođe su dovoljni za nesmetan ulazak. U hotelima se podrazumeva poštovanje mera koje su na snazi tokom pandemije.

Foto: Pixabay.com

„Ako uporedimo period od pre dve ili tri godine sa aktuelnom sezonom, možemo reći da je interesovanje za aranžmanima povećano, jer se protekle godine nije putovalo“, navodi Lainović.

Poslednjih godina turisti iz Srbije rado odmaraju u albanskim letovalištima. Lane su gosti iz naše zemlje u većem broju odlazili na albansko primorje, jer nisu važila ograničenja o zabrani dolaska građana drugih zemalja. Velika pogodnost je što su Srbija i Albanija povezane auto-putem, pa se do mora stiže relativno brzo. Na putu do primorja nalazi se jedna naplatna rampa. Cena putarine za putničke automobile je pet evra, a centri albanskog turizma su Drač, Valona, Saranda i Ksamil.

Paprene cene letovanja u Srbiji

Pored letovališta u okruženju ne treba zanemariti ni domaće turističke destinacije, gde se u sopstvenoj režiji može organizovati kvalitetan letnji odmor.

Foto: TO „Zlatibor“

„Naši građani rado koriste mogućnost da provedu odmor na nekoj od naših planina ili banja. U ovom trenutku kapaciteti su gotovo popunjeni. Ostalo je još vrlo malo mesta kada je reč o domaćim destinacijama. Najpopularnije su Zlatibor, Tara, Kopaonik, Vrnjačka Banja i Fruška Gora. Domaće destinacije su za 30 odsto skuplje u odnosu na strane. Jeftinije je otići deset dana na letovanje u Grčku, nego provesti isti period na Zlatiboru„, zaključuje Lainović.

  • Anna

    28.6.2021 #1 Author

    Užas! Ne mogu da verujem. Umesto da cene budu povoljnije oni dižu cene u nebesa.

    Odgovori

  • Tina

    28.6.2021 #2 Author

    Tesko je sa takvim cena privuci domace turiste

    Odgovori

  • Lolek

    29.1.2023 #3 Author

    Ima sta i da se ponudi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...