Skoro čitava teritorija Srbija biće pokrivena do 2027. godine

Država će krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

SrbijaU fokusu

13.3.2024 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država će krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu Država će krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu
Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu, kao i da će... Država će krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu, kao i da će do 2027. skoro čitava teritorija Srbije biti pokrivena 5G mrežom.

Lučić je istakao da se Telekom Srbija priprema za budućnost i kroz plan razvoja 5G mreže, ali i kroz projekte na bazi veštačke inteligencije.

„Do 2027. skoro čitava teritorija Srbije biće pokrivena 5G mrežom i krajem ove godine država će podeliti te dodatne frekventne opsege za 5G. Mi smo već spremni za razvoj 5G, jer određen broj baznih stanica mi već imamo na 5G od kompanija Ericsson i Nokia. Određeni broj baznih stanica smo uzimali u toj novoj tehnologiji i samo čekamo da dobijemo frekventni opseg i uključimo 5G. Zajedno sa Vodafonom kao strateškim partnerom i najvećim operatorom u svetu i najvećom 5G mrežom u svetu gledamo koje ćemo sve servise da primenimo“, rekao je Lučić za Prvu.

Podseća da je najavljeno da će se na EXPO izložbi posetioci voziti vozilima na automatsko upravljanje.

„To zahteva izuzetno dobru pokrivenost 5G mreže i senzora. I onda vozilo na bazi veštačke inteligencije i komunikacije sa senzorima preko 5G samo upravlja. Definitivno generacije iza nas, za nekih 15 godina, gledaće na nas koji smo upravljali volanom i sami menjali brzine kao na staromodan način upravljanja vozilima. Oni jednostavno neće morati da imaju vozačku dozvolu“, naveo je Lučić.

Istakao je da Telekom Srbija vidi Expo kao izvanrednu šansu za promociju kompanije.

„I potrudićemo se da do tada razvijemo izvanredno kvalitetan 5G sa dodatnim servisima, koje ćemo moći da prezentujemo, naveo je Lučić.

Foto: Freepik

Generalni direktor Telekoma Srbije izjavio je da će fond te kompanije finansirati i 11. startap u oblasti veštačke inteligencije (AI) i pozvao sve mlade ljude u Srbiji koji imaju neku ideju za razvoj AI da se jave Telekomu, jer će takvi startapi imati prednost u finansiranju.

Lučić je rekao da je nova digitalna revolucija bazirana na dva stuba – 5G i veštačkoj inteligenciji.

Istakao je za Prvu da će 5G tehnologija doneti ubrzanu robotizaciju, nanorobotizaciju i omogućiti bezbroj mašina koje međusobno komuniciraju i samim tim omogućiti veštačkoj inteligenciji da dodatno uči i izgradi svoj sistem.

„Tako da će 5G i veštačka inteligencija biti jedan sistem i međusobno se upotpunjavati. Veštačkom inteligencijom će da se optimizuju i brže razvijaju 5G mreže, a 5G mreže će omogućiti veštačkoj inteligenciji da brže uči i da se razvije u skoro svim industrijskim granama, od autoindustrije, robotizacije, automatizacije industrije, medicine i drugih“, rekao je Lučić.

Pre svega očekuje revolucionarne pomake u medicini i da će u sledećih desetak godina mnoge bolesti moći da se otkriju na vreme uz pomoć veštačke inteligencije i nanorobota.

„Telekom Srbija se priprema za tu budućnost i kroz plan razvoja 5G mreže, ali i kroz projekte na bazi veštačke inteligencije. I tu faktički imamo dva smera, jedan je primena veštačke inteligencije u našem poslovanju i tu već imamo nekoliko projekata kako bi što bolje odgovorili korisniku. Već sad radimo na projektu primene veštačke inteligencije u našem kontakt centru, kao i na optimizaciji mreže, jer operatori koji ne budu primjenjivali veštačku inteligenciju u budućem razvoju i optimizaciji mreže neće moći da opstanu na tržištu“, naveo je Lučić.

Dodao je da i preko svog fonda za finansiranje startapa ulažu u projekte veštačke inteligencije koji mogu da se primene u celom svetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...