Završena dokapitalizacija našeg organizatora tržišta kapitala

Država povećala udeo u vlasništvu Beogradske berze

BerzaSrbija

2.3.2024 09:52 Autor: Milica Rilak 4

Država povećala udeo u vlasništvu Beogradske berze Država povećala udeo u vlasništvu Beogradske berze
Republika Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, saznaje Biznis.rs. U... Država povećala udeo u vlasništvu Beogradske berze

Republika Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, saznaje Biznis.rs.

U isto vreme, došlo je do smanjenja udela u vlasništvu Atinske berze (Athex), koja sada poseduje 4,75 odsto kapitala Beogradske berze.

Država je upisala 4.802 akcije nominalne vrednosti 30.200 dinara, emitovane na osnovu Odluke usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Berze o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci, o kojoj je prvi izvestio Biznis.rs, Beogradska berza emitovala je 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje su mogli da kupe samo postojeći akcionari, istekao je 26. februara.

Ukupna vrednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj ceni.

Kako sada izgleda vlasnička struktura Berze?

Vlasnička struktura berze posle ove dokapitalizacije promenila se utoliko što je država značajno povećala svoje učešće.

Sada Republika Srbija poseduje 77,58 odsto kapitala, dok je krajem januara imala 51,71 odsto akcija.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Među pet najvećih akcionara i dalje spadaju dve velike državne banke u stečaju – Beogradska i Beobanka sa šest odnosno 4,7 odsto akcija. I njihovi udeli su smanjeni u odnosu na kraj januara, kada su iznosili 12,98 i 10,34 odsto.

Ono što može predstavljati razočaranje je smanjenje udela u vlasništvu Atinske berze, koja je u Beogradsku berzu ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Atinska berza ranije je posedovala 10,24 odsto akcija, da bi po okončanju dokapitalizacije danas posedovala 4,75 odsto.

Podsetimo da se direktor Beogradske berze Ivan Leposavić 31. januara sastao sa Andreasom Daskalakisom, direktorom odeljenja za nova tržišta i međunarodni poslovni razvoj Athex Exchange Group, kompanije koja je vlasnik Atinske berze.

„Istražili smo uzbudljive mogućnosti za dalju saradnju i nove zajedničke inicijative sa našim cenjenim partnerima iz Grčke“, saopštila je Beogradska berza putem zvaničnog LinkedIn profila.

Daskalakis je, inače, i dalje član Nadzornog odbora Beogradske berze.

Svi ostali akcionari naše Berze sada imaju manje od dva odsto akcija, uključujući tu i Banku Poštansku štedionicu kao i Dunav osiguranje, Mobtel – PTT, čiji je jedini vlasnik Pošta Srbije i još tri banke u stečaju – Nova Agrobanku, Razvojnu banku Vojvodine i Univerzal banku.

  • LAV

    3.3.2024 #1 Author

    Znaci drzava preuzima stvari u svoje ruke.

    Odgovori

  • zoi

    3.3.2024 #2 Author

    uzas…

    Odgovori

  • ELLA

    3.3.2024 #3 Author

    Drzava I’ma novac pa moze da kupuje, dokapitalizuje. Obican gradjanin NEMA za osnovne potrebe

    Odgovori

  • Boba321

    3.3.2024 #4 Author

    Ipak je drzava prva i treba da ima vise udela

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...