Nova kreditna linija za finansiranje lizinga privatnih preduzeća u Srbiji

EBRD i UniCredit Leasing Srbija kreditiraju mala i srednja preduzeća sa 15 miliona evra

BankeBiznisInvesticijePoslovanjePreduzetnikSrbija

13.6.2022 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

EBRD i UniCredit Leasing Srbija kreditiraju mala i srednja preduzeća sa 15 miliona evra EBRD i UniCredit Leasing Srbija kreditiraju mala i srednja preduzeća sa 15 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Leasing Srbija potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 15 miliona evra... EBRD i UniCredit Leasing Srbija kreditiraju mala i srednja preduzeća sa 15 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Leasing Srbija potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 15 miliona evra namenjenih lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP).

Kreditna linija će omogućiti da se finansiranje lizinga proširi na privatna preduzeća u Srbiji, podstičući ih da ulažu u standarde visokih performansi, tehnologije i usluge, omogućavajući im da postanu konkurentniji i energetski efikasniji.

Kreditna linija je deo EBRD-ovog programa ponovnog pokretanja malih i srednjih preduzeća, kao deo podrške u njihovom oporavku posle usporavanja izazvanog pandemijom. Takođe će pomoći širenju zelene ekonomije u Srbiji promovisanjem ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti.

Oko 70 odsto sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

Ugovor je potpisao potpredsednik EBRD Alen Pilu (Alain Pilloux) tokom svoje zvanične posete zemlji.

„Zadovoljstvo nam je što nastavljamo našu odličnu saradnju sa UniCredit Leasing Srbija i što možemo zajednički da produžimo ovu novu kreditnu liniju koja će podržati oporavak i razvoj lokalnog poslovanja. Mala preduzeća predstavljaju značajan segment srpske privrede i pomoć im da ulažu u zelenu i visokoefikasnu opremu i tehnologiju pomoći će da se poveća njihova konkurentnost kako na domaćem tako i na spoljnim tržištima“, rekao je Pilu.

Foto: Beta

„Ponosni smo što je UniCredit Leasing prepoznat kao pouzdan partner EBRD, i što smo u mogućnosti da kroz ovu kreditnu liniju još jednom podržimo mala i srednja preduzeća u našoj zemlji. Posebno je važna činjenica da će mala i srednja preduzeća kroz ovu kreditnu liniju moći da nastave sa unapređenjem energetske efikasnosti i zelene ekonomije, što je jedan od osnovnih postulata našeg poslovanja“, izjavila je Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija.

Mala i srednja preduzeća će takođe imati koristi od subvencija u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita. Donacije će finansirati Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države, a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

UniCredit Leasing Srbija je dugogodišnji partner EBRD i treća po veličini lizing kompanija u zemlji. Nova kreditna linija će podržati ambiciju UniCredit Leasinga da dodatno poveća lizing za MSP, dok dopre do više poslova izvan glavnog grada i privuče nove klijente. UniCredit Leasing je u poslednje četiri godine već iskoristio oko 40 miliona evra i uspešno podržao MSP u Srbiji koristeći sredstva EBRD.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 7,6 milijardi evra u zemlju. Fokus Banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...