rezultati četvorogodišnjeg programa namenjenog malim i srednjih preduzećima

EBRD: Povećanje produktivnosti ostvarilo 53 odsto preduzeća

PreduzetnikSrbija

15.12.2022 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD: Povećanje produktivnosti ostvarilo 53 odsto preduzeća EBRD: Povećanje produktivnosti ostvarilo 53 odsto preduzeća
U Srbiji su 132 preduzeća unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost zahvaljujući četvorogodišnjem programu namenjenom malim i srednjih preduzećima koje je sprovela Evropska banka za... EBRD: Povećanje produktivnosti ostvarilo 53 odsto preduzeća

U Srbiji su 132 preduzeća unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost zahvaljujući četvorogodišnjem programu namenjenom malim i srednjih preduzećima koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je u četvrtak.

Program „EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća“ sprovela je EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije, a finansirala ga je Evropska unija, prenosi Beta.

Od 132 preduzeća 71 odsto je povećalo prihode, 53 odsto povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 novih radnih mesta, dok je 42 odsto preduzeća povećalo izvoz.

Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53 odsto preduzeća. Od svih preduzeća koja su uz podršku programa uvela standarde, preko 50 procenata njih se već sertifikovalo.

Pored toga, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine.

Putem tog programa realizovanog od 2019. do 2022. godine, preduzećima u Srbiji je bio omogućen pristup konsultantskim uslugama, uključujući digitalizaciju, energetsku efikasnost, implementaciju standarda, unapređenje marketinga, procesa i organizacije, finansijsku analizu i izradu biznis planova.

„Rezultati programa dokazuju da su lokalna preduzeća spremna da se izbore sa različitim izazovima i da rastu, kao i da korišćenje eksperata vodi ka bržem razvoju njihovog poslovanja. EBRD će nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća, kako bi još više srpskih preduzeća imalo pristup vrednim konsultantskim uslugama“, rekla je glavna menadžerka EBRD programa Saveta za mala preduzeća Aleksandra Miladinović na konferenciji povodom završetka programa.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović istakla je da je pored finansijske podrške bitno obezbediti i kvalitetne savetodavne usluge kako bi mala i srednja preduzeća povećala svoju konkurentnost i produktivnost.

„U okviru Programa podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, do sada je 1.215 preduzeća dobilo savete za razvoj poslovanja, povećavajući prihode u preko 75 odsto slučajeva. Za nastavak podrške srpskim preduzećima, EU je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra“, rekao je šef kooperacija u Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *