Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije predlaže promenu pravne forme preduzeća

EPS postaje nejavno akcionarsko društvo?

Srbija

13.12.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS postaje nejavno akcionarsko društvo? EPS postaje nejavno akcionarsko društvo?
Nadzorni odbor javnog preduzeća „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) usvojio je predlog odluke o promeni pravne forme u akcionarsko društvo, predlog o izmenama i dopunama osnivačkog... EPS postaje nejavno akcionarsko društvo?

Nadzorni odbor javnog preduzeća „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) usvojio je predlog odluke o promeni pravne forme u akcionarsko društvo, predlog o izmenama i dopunama osnivačkog akta, kao i predlog Statuta Akcionarskog društva, objavila je Nova ekonomija.

Predlozi su, kako je naveo taj portal, usvojeni kako bi EPS predložio vladi, kao svom osnivaču, promenu pravne forme iz javnog preduzeća u nejavno akcionarsko društvo. Osnovni kapital EPS-a se, prema tom predlogu, pretvara u akcijski kapital, a država postaje apsolutni vlasnik svih 36.510.509 akcija.

Osnovni kapital EPS-a iznosi 365 milijardi dinara, a od toga, novčani ulog iznosi 4,2 milijarde dinara, a nenovčani 360,9 milijardi dinara.

Očekivani efekti promene EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo su postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja i uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja i vođenja poslova. Promena bi trebalo da dovede i do racionalnijeg korišćenje kadrovskog potencijala i povoljnijim uslova za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta, navodi se u odluci Nadzornog odbora EPS-a.

U tom dokumentu stoji i da je zaključkom Vlade Srbije iz novembra 2014. godine prihvaćen Program reorganizacije EPS-a i da je ovim Programom predviđena i promena pravne forme u akcionarsko društvo, a Nadzorni odbor EPS poziva se i na Zakon o pravu na besplatne akcije, kao i Strategiju državnog vlasnišstva i upravljanja privrednim subjektima koja su u vlasništvu države za period od 2021. do 2027. godine, piše Nova ekonomija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...