Usvojeno rešenje o eksproprijaciji

Fakultet primenjenih umetnosti korak bliži izgradnji nove zgrade

BiznisInfrastrukturaSrbija

14.9.2023 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fakultet primenjenih umetnosti korak bliži izgradnji nove zgrade Fakultet primenjenih umetnosti korak bliži izgradnji nove zgrade
Ahitektonsko-urnbanistički konkurs za izbor idejnog rešenja za buduću zgradu Fakulteta primenjene umetnosti (FPU) u Karađorđevoj 15 podno Kosančićevog venca, završen je pre više od godinu... Fakultet primenjenih umetnosti korak bliži izgradnji nove zgrade

Ahitektonsko-urnbanistički konkurs za izbor idejnog rešenja za buduću zgradu Fakulteta primenjene umetnosti (FPU) u Karađorđevoj 15 podno Kosančićevog venca, završen je pre više od godinu i po dana, a nedavno je načinjen korak bliže ka konkretnijoj relaizaciji ovog projekta. Vlada Srbije je krajem avgusta na osnovu Zakona o eksproprijaciji i Zakona o opštem upravnom postupku, a po predlogu Državnog pravobranilaštva, usvojila rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, a u cilju realizacije projekta Univerzitetska infrastruktura – potprojekat Fakulteta primenjenih umetnosti, izgradnja i opremanje novih objekata u Beogradu.

Ovo je, kako se precizira u tom dokumentu, učinjeno u skladu sa Izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac za deo bloka između ulica Karađorđeva, Velike stepenice i Kosančićev venac.

„Republika Srbija određuje se za korisnika eksproprijacije nepokretnosti iz tačke 1. ovog rešenja”, ističe se u usvojenom rešenju koje je potpisala premijerka Ana Brnabić, piše eKapija.

Još se ne zna precizno koji će sve objekti biti predmet eksproprijacije kako bi se raščistio prostor za gradnju zdanja fakulteta, ali poznato je da se na lokacijama na kojima su predviđena nova zdanja za ansambl Kolo (lokacija nekadašnje Đumrukane) i FPU godinama nalazi više „privremenih“ objekata.

Buduće zdanje FPU nalaziće se na prostoru na kome je zgrada koju trenutno koristi ovaj fakultet, a koja je izgrađena na mestu gde je do 1944. i savezničkog bombardovanja bio Hotel Kragujevac. Sa leve strane sadašnje zgrade fakulteta je plac na kome je upravo bila nekadašnja Đumrukana, takođe, srušena u toku bombardovanja, a na čijem mestu bi i trebalo da bude u budućnosti stalna ardesa za ansambl Kolo, za čiju zgradu je, takođe, pre nekoliko godina završen arhitektonsko-urbanistički konkurs. Na parceli desno od zgrade u Karađorđevoj 15 predviđeno je stepenište, kao i kosi lift, pešački pristup podzemnim nivoima budućeg objekta Gradske galerije na Kosančićevom vencu, ali isto tako i pristup lagumu na Kosančićevom vencu.

Zeleni krov i atrijum kao mesto susreta

Pobedničko idejno rešenje za buduću zgradu Fakulteta primenjene umetnosati izabrano je na arhitektonsko-urbanističkom konkursu početkom 2022. godine. Na njemu su pobedile arhitekte studija PLAT.FORM.A koje su predvidele zgradu FPU sa ozelenjenim krovom i sa unutrašnjim atrijumom. Arhitekte su, takođe, predvidele da taj krov bude veza pešačke zone centra grada i reke i jedan od ulaza u novu buduću zgradu fakulteta, koji će imati oko 11.000 kvadratnih metara raspoređenih na po dve podzemne i nadzemne etaže i povučenim spratom maksimalne visine od 18 metara sa fasadom od kamena.

Arhitekte su zamislile i da objekat koriste studenti primenjene grafike, primenjenog slikarstva i primenjenog vajarstva, a da, kada ne bude aktivnosti visokoškolaca, zgradu koriste drugi građani, pošto je predviđeno da na njenom krovu bude multimedijalna sala, kao i kafića za odmor i uživanje u pogledu na Savu. Budući unutrašnji atrijum osmišljen je kao mesto za susrete.

Kako su prošle godine posle pobede na konkursu za Politiku istakle arhitekte pobedničkog tima, konkurs je za njih bio izuzetno zahtevan budući da je reč o Kosančićevom vencu i zato su objekat oblikovali tako da ni visinom, niti estetikom ne naruži taj prostor. Istovremeno su, kako su pojasnili, hteli da ponude zdanje s merom koje će se uklopiti u okruženje, ali i zadovoljiti potrebe FPU-a. Prizemlje će tako koristiti studenti vajarstva, prvi nivo primenjenog slikarstva, a drugi primenjene grafike. Suteren je rezervisan za velike učionice i radionice, dok će na drugoj etaži ispod zemlje biti garaža.

Vrednost zgrade koja bi trebalo da bude podignuta na parceli od 2.500 kvadratnih metara, kako je još ranije navedeno, prema gruboj proceni oko deset miliona dolara. Arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti naručila je Vlada Srbije, odnosno resorno Ministarstvo prosvete uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a sprovelo ga Udruženje arhitekata Srbije.

FPU trenutno ima svoje prostore na još tri lokacije. U zgradi fakulteta u Kralja Petra se nalazi dekanat fakulteta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...