Završetkom gasovoda otvaraju se nove mogućnosti za snabdevanje

Gasna interkonekcija sa Bugarskom prioritet za Srbiju

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaU fokusu

6.5.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Gasna interkonekcija sa Bugarskom prioritet za Srbiju Gasna interkonekcija sa Bugarskom prioritet za Srbiju
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Sofiji da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju, jer će Srbija završetkom... Gasna interkonekcija sa Bugarskom prioritet za Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Sofiji da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju, jer će Srbija završetkom tog gasovoda dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.

Ona je sa bugarskim ministrom Aleksandrom Nikolovim u Sofiji prisustvovala potpisivanju ugovora između kompanija Bulgartransgaz EAD i DZZD International Gas za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji, saopšteno je iz Ministarstva.

„Izgradnja interkonekcije sa Bugarskom je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, potpisan je u četvrtak ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzan proces izgradnje interkonekcije i sigurno je da će sve biti završeno do septembra naredne godine. Tada ćemo dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana“, izjavila je Mihajlović.

U Sofiji učestvovala je na sastanku ministara energetike „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, zajedno sa ministrima energetike Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije, Ukrajine, Azerbejdžana i Turske, kao i sa predstavnicima Evropske komisije i Energetske zajednice.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Razgovarala sam sa zamenikom turskog ministra energetike o slobodnim kapacitetima za nas u Turskom toku, kao i sa azerbejdžanskim ministrom i o snabdevanju gasom iz ove zemlje, ali i o razvoju novih tehnologija, pre svega kada je reč o vodoniku“, navela je ministarka.

Dodala je da su na sastanku razgovarali i o „punjenju skladišta pre početka zimske sezone i ubrzanju dekarbonizacije energetskog sektora, kao i o potrebi za zajedničkim reagovanjem u slučaju dodatnih poremećaja, saradnji i solidarnosti“.

O regionalnoj radnoj grupi

Mihajlović je naglasila da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.

„Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije, ali se cela Evropa opustila“, navela je Mihajlović.

Dodala je i da je krajnje je vreme da se učini sve što je moguće, „kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji“.

Regionalna radna grupa deo je Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija EK za sprovođenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja, piše u saopštenju ministarstva.

  • SNEZANA

    6.5.2022 #1 Author

    Projekat od velikog znacaja…

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #2 Author

    Prioritet je jer treba da dođe do Srbije

    Odgovori

  • Milovan94

    8.5.2022 #3 Author

    Sada je najvažnije da država definiše jasne prioritete

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...