Povoljne cene aranžmana od domaćih destinacija do evropskih prestonica i popularnih letovališta

Gde otputovati za uskršnje i prvomajske praznike?

BiznisSrbijaTurizamU fokusu

22.4.2022 12:11 Autor: Marija Jovanović 13

Gde otputovati za uskršnje i prvomajske praznike? Gde otputovati za uskršnje i prvomajske praznike?
Nakon dve godine zatvaranja zbog pandemije korona virusa, a naročito posle izbijanja rata u Ukrajini, turističke agencije su oprezno ušle u planiranje i broja... Gde otputovati za uskršnje i prvomajske praznike?

Nakon dve godine zatvaranja zbog pandemije korona virusa, a naročito posle izbijanja rata u Ukrajini, turističke agencije su oprezno ušle u planiranje i broja putnika i aranžmana koje su ponudili za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike.

Uprkos tome, za praznična putovanja vlada veliko interesovanje. Avionski aranžmani za evropske prestonice su uglavnom rasprodati, a putnici se lagano vraćaju i nekim starim omiljenim destinacijama koje se pretežno vezuju za individualne aranžmane i autobuski prevoz, pa su samim tim i znatno povoljniji i pristupačni svačijem džepu.

“Kada je reč o evropskim prestonicama, avionski aranžmani su uglavnom rasprodati. Imamo i neke nove linije, Valensija je jedna od njih. Iako je reč o malom broju sedišta, odnosno manjem broju putnika u odnosu na godine pre pandemije, možemo reći da su aranžmani na nivou od 50-60 odsto”, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Što se tiče aranžmana sa organizovanim autobuskim prevozom, tu je situacija nešto drugačija. Naši putnici uglavnom su zainteresovani za zemlje u okruženju i gradove poput Beča, Budimpešte, Praga. Češka je ukinula sve mere, Slovenija takođe, pa je jedan broj aranžmana okrenut i ovim zemljama.

“Takođe, i Italija se vratila u ponude naših agencija, pa je našim putnicima ceo taj potez severne Italije i Toskane sada dostupan u predsezoni. Imamo u ponudama i Atinu, Solun, Istanbul kao standardnu destinaciju tokom cele godine. Imali smo i polaske iz istočne Srbije za Bugarsku, neke kružne ture za Sofiju i Plovdiv, a tu je i velika ponuda aranžmana za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Isto je reč o kružnim turama – od Sarajeva, Trebinja, Mostara”, ističe naš sagovornik.

Aleksandar Seničić / Foto: Tanjug

Aranžmani od 95 do 280 evra

Na tržištu ima dosta opcija i za putovanja u Crnu Goru i Grčku tokom prvomajskih praznika. Reč je, kako kaže Seničić, uglavnom o paket aranžmanima sa smeštajem u hotelima viših kategorija koji su bili okrenuti ruskom tržištu, a sada polako koriguju cene kako bi privukli turiste iz drugih zemalja.

Ipak, cene za aranžmane na drugim destinacijama variraju u zavisnosti od vrste prevoza, kvaliteta hotela i ponuda koje su uključene u putovanje.

“Aranžman za Toskanu – tri noći u vreme prvomajskih praznika autobuskim prevozom košta od 170 evra, pa naviše. Beč se u istom terminu i sa istim brojem noćenja može naći za 155 evra, Sarajevo za 95 evra, dok Istanbul za četiri noći košta oko 135 evra. Imali smo čak i Pariz kao siguran polazak autobusom i cena se kretala od 280 evra za pet noćenja”, ističe Seničić.

Tokom Uskrsa i 1. maja Egipat je takođe destinacija koja privlači veliki broj turista. Temperature idu i preko 30 stepeni, pa ljudi faktički već u ovom periodu mogu da letuju.

“Ta destinacija je rasprodata u startu i koliko ja znam više nijedno mesto ne postoji na tim polascima, iako ih ima dosta već od 27. aprila, pa do 5. maja. Reč je o redovnim linijama Air Cairo, koji će u tom periodu ići na svaka dva dana sa po 170-180 putnika po avionu”, navodi direktor YUTA-e.

Kapaciteti u Srbiji popunjeni 80 odsto

Kada je reč o interesovanju domaćih turista za odmor u Srbiji tokom praznika ono uvek postoji, a naročito u poslednje dve godine tokom pandemije korona virusa. Po svemu sudeći, tako će biti i u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika jer su na popularnim destinacijama aranžmani već rasprodati.

“Imamo informacije da su destinacije poput Vrnjačke Banje, Sokobanje, Zlatibora, Kopaonika, Stare planine, Divčibara, ali i ostale banje poput Prolom i Lukovske banje manje-više prodate. Oko 80 odsto bi trebalo da bude popunjenost na ovim najpoznatijim destinacijama”, kaže Seničić i dodaje da interesovanje podiže i cene.

“Naravno, kada imate veliko interesovanje to malo podigne cene na nekim destinacijama, pa je preporuka ljudima koji žele da putuju kroz Srbiju da se malo potrude i pronađu destinacije koje nisu u toj meri poznate, a vrlo su lepe, treba ih videti i obići. To se zaista može pronaći za pristojan novac, a dobijete solidan kvalitet i provedete nekoliko dana na nekoj zanimljivoj destinaciji“, navodi naš sagovornik.

Većina zemalja u okruženju polako ukida sve mere

Kada je reč o uslovima putovanja, u našem okruženju je sve više zemalja koje polako ukidaju sve mere. Od 1. maja, prema najavama zvaničnika, očekuje se da to učini i Grčka.

“Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mađarska, Slovenija, Češka i Bugarska potpuno su oslobodile ulazak u zemlju i nema nikakvih dodatnih uslova, osim važećih pasoša za putovanje u te zemlje. Francuska je nedavno to isto učinila, Grčka je ukinula popunjavanje PLF formulara, značajno su smanjene mere i u samoj zemlji, a kako je najavljeno, posle 1. maja vlada će ukinuti sve dodatne mere za dolazak stranaca tokom letnje sezone“, kaže Seničić.

 • JANA

  22.4.2022 #1 Author

  S obzirom na neprilike u Evropi mozda je najbolje ostati kod kuce

  Odgovori

 • TATJANA

  22.4.2022 #3 Author

  Gotovo sve je popunjeno i u Srbiji a odlicnih ponuda je bilo

  Odgovori

 • MARKO7

  22.4.2022 #4 Author

  Najbolje otići u svoje rodno selo i uživati!

  Odgovori

 • kaćica

  22.4.2022 #5 Author

  Povoljne su cene sto se putovanja tice.

  Odgovori

 • MARA

  22.4.2022 #6 Author

  Evropski gradovi su uvek dobar izbor.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.4.2022 #7 Author

  Za svaciji dzep ima destinacija..

  Odgovori

 • VERA

  23.4.2022 #8 Author

  Dobro je upoznati i svoju zemlju, ima prelepih mesta koje treba obici. Sada je odlicna prilika.

  Odgovori

 • Milovan94

  24.4.2022 #10 Author

  Najbolje je ostati kod svoje kuće.

  Odgovori

 • Bella

  26.4.2022 #11 Author

  Divno i treba iskoristiti ove praznike!

  Odgovori

 • NATI29

  26.4.2022 #12 Author

  Bilo gde da se ode

  Odgovori

 • JANA

  29.4.2022 #13 Author

  Ostati kod kuce sa svojom porodicom i uzivati u carima mirnoce Beograda …

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...