Tehnički propusti su retki

Ispravljanje grešaka u katastru besplatno i bez posrednika

SrbijaU fokusu

13.11.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ispravljanje grešaka u katastru besplatno i bez posrednika Ispravljanje grešaka u katastru besplatno i bez posrednika
Netačni su navodi u medijima u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, u kojima se tvrdi da novim zakonskim izmenama građani moraju da... Ispravljanje grešaka u katastru besplatno i bez posrednika

Netačni su navodi u medijima u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, u kojima se tvrdi da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru, saopštio je Rebulički geodetski zavod (RGZ).

Iz ove institucije naglašavaju da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške.

Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno besplatno.

“Ukoliko grešku otkriju u roku od osam dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo”, navodi se u saopštenju RGZ-a, prenosi eKapija.

Dodaje se da, ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda, postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da, „iz udobnosti svog doma“, podnesu zahtev za ispravku greške.

“Ova opcija je takođe apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova”, ističu iz RGZ.

Udruženje Efektiva zatražilo je da se hitno ukinu odredbe izmenjenog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, „prema kojima građani više ne mogu direktno da podnesu zahtev za neku promenu u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), već to moraju da rade preko tzv. profesionalih korisnika (advokata i geodetskih organizacija)“.

“Ovim izmenama, građanima se na teret stavljaju dodatni, ne mali troškovi, čak i za one jednostavne poslove, koje su do sada obavljali sami”, navela je Efektiva.

  • SABRINA

    13.11.2023 #1 Author

    Navedena usluga bi i trebalo da bude besplatna.

    Odgovori

    • Mirko, Zemun

      16.4.2024 #2 Author

      Navedena usluga mora biti besplatna, jer su greske u upisu podataka nastsle u i od samih sluzbenika katastra. Nekada su toliko velike, da se za vlasnike i nodioce imovinskih prsva prikaziju ljudi koji ta prava nemaju, niti su ih stekli, posevno za period od 1968 do 1978,kada je u katastrima prikazovano stsnje suprotno sudskim utvrdjenjima, pa se na takvom stanju nastsvlja zloraba tudjr imovine u danasnje vreme. To mora biti sprečeno i najzad zaustsvljeno, a to ne mogu ds rsde ni geodete ni advokati, vec samo vlasnici zemljisno knjiznim dokumentima javna isprava ZK i sudske odluke.

      Odgovori

  • AJA

    13.11.2023 #3 Author

    I treba da bude besplatno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.11.2023 #4 Author

    Nadam se da se nece naplacivati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...