Institut za razvoj i inovacije obučava mlade za QA testere

Prekvalifikacija za koju se prijavilo 10 zainteresovanih na svako slobodno mesto

InovacijePoslovanjeSrbija

6.11.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 8

Prekvalifikacija za koju se prijavilo 10 zainteresovanih na svako slobodno mesto Prekvalifikacija za koju se prijavilo 10 zainteresovanih na svako slobodno mesto
Institut za razvoj i inovacije (IRI) sprovodiće do kraja februara Program prekvalifikacija u QA testere – PreobuQA, a na njihov konkurs za ukupno 50... Prekvalifikacija za koju se prijavilo 10 zainteresovanih na svako slobodno mesto

Institut za razvoj i inovacije (IRI) sprovodiće do kraja februara Program prekvalifikacija u QA testere – PreobuQA, a na njihov konkurs za ukupno 50 polaznika u proteklih desetak dana javilo se više od 500 zainteresovanih.

Razlog za veliko interesovanje direktor IRI Nenad Jevtović u razgovoru za Biznis.rs pripisuje ne samo atraktivnosti zanimanja QA testera, već i činjenici da se nešto više od 140.000 mladih između 18 i 30 godina nalazi u takozvanom NEET položaju – što znači da su nezaposleni, a nisu ni u procesu sticanja obrazovanja.

QA testiranje je veština koja je omogućila mnogima bez prethodnog poznavanja programiranja ili posedovanja sličnog znanja da naprave prvi korak u IT industriji. Testiranje je, kako na svom portalu ističe kompanija Comtrade, obavezan korak u kreiranju svakog softverskog proizvoda, a navode i podatak da se 40 odsto vremena i rada uloženog u razvoj softvera ulaže u različite oblike testiranja u koje se uključuju programeri, testeri, pa i sami korisnici.

Comtrade ističe i da su testiranje softvera i kontrola kvaliteta (QA) „procesi kojima se utvrđuje ispravnost softvera, a obavljaju se u svakoj fazi razvoja, počevši od specifikacija zahteva, dizajna, kodiranja, pa sve do prihvatanja gotovog softvera od strane korisnika“.

Jasno je, dakle, zašto su IT industriji potrebni QA testeri i inženjeri, a na naše pitanje zašto se IRI odlučio da ponudi preobuku baš za to zanimanje, Nenad Jevtović odgovara da se radi o poslu koji može da se obavlja iz svoje kuće i „na daljinu“, odnosno za poslodavca koji se nalazi u bilo kom delu sveta.

„Takve osobine zanimanja QA testera omogućavaju nam da dopremo do svih mladih koji su u NEET položaju u Srbiji, i to se pokazalo kao ispravno razmišljanje pošto smo za 50 mesta za obuku tokom ovog projekta dobili više od 500 prijava iz svih delova naše zemlje, uključujući Kosovo i Metohiju“, ističe Jevtović.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Dodaje da čak 90 odsto prijava ispunjava kriterijume NEET položaja, odnosno da ti mladi, uzrasta 18 do 30 godina, nisu na školovanju, ne stiču stručno obrazovanje i nezaposleni su.

„To su mladi kojima je suštinski potrebna pomoć da naprave prvi korak i izađu na tržište rada. Naravno, treba im obezbediti odgovarajuća znanja i veštine kako bi zainteresovali i buduće poslodavce“, kaže Jevtović i podseća da je IRI u prethodnim godinama razvio familiju projekata ‘Pokreni se!’. Jedan od njih je bio projekat preobuke za grafičke dizajnere, dok sada po prvi put rade prekvalifikacije za QA testere.

Da li, međutim, njihova inicijativa dolazi u nezgodnom trenutku za IT industriju, koja se suočava sa padom investicija i smanjenjem broja radnih mesta, dok se u isto vreme očekuje da će uspon veštačke inteligencije „izbrisati“ neka manje zahtevna zanimanja?

„U ovom trenutku veštačka inteligencija nije spremna da zameni ovu vrstu zanimanja, a sve i da se to desi u budućnosti, uvek će biti mesta za ljudsku kreativnost, koju veština QA testiranja takođe podrazumeva“, odgovara Jevtović.

Kao ekonomista, smatra da je vrh krize u globalnoj IT industriji prošao.

„Otpuštanja kojima svedočimo deo su vraćanja tog sektora u ravnotežu posle pregrevanja izazvanim velikim prilivom novca, koji je opet rezultat ogromne fiskalne ekspanzije u SAD. Takvo štampanje novca i plasiranje u tech industriju i startapove odmah posle pandemije dovelo je do ‘naduvavanja’ i sada se sve vraća u ‘normalu'“, objašnjava Jevtović.

Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović / Foto: IRI

Polaznici njihovih obuka će ipak steći veštinu koja, iako ne zahteva prethodno programersko znanje, može da predstavlja prvu stepenicu za zapošljavanje u IT sektoru.

„Da budem direktan – ovim projektom je predviđeno da učesnici ‘zagaze’ na tržište rada. Naš cilj je da ih pomerimo iz tog nepovoljnog položaja u kojem su se našli“, naglašava Jevtović.

A o veličini problema govori statistika koja kaže da se više od 140.000 mladih nalazi u NEET položaju. Treba, međutim, biti oprezan i kada se barata tim podatkom.

Ne želi svih 140.000 u NEET položaju da počne da radi, upozorava naš sagovornik i procenjuje da polovina od tog broja može da računa na to da su im troškovi života ‘pokriveni’, bilo uz pomoć porodice ili, recimo, prihodom od izdavanja nekretnina ili na sličan način.

„Dakle, oko 70.000 mladih se zapravo suočava sa problemom izlaska iz NEET položaja, a ovakvi projekti nisu skupi i mogu biti deo rešenja. Primera radi, troškovi našeg projekta su 200 evra po polazniku, što znači da su vrlo povoljni i verujem da bi bilo isplativo za državu da značajnije podrži ovakve programe“, zaključio je Jevtović.

Na samom kraju projekta polaznici će učestvovati na Sajmu zapošljavanja na kome će moći da uspostave direktan kontakt sa potencijalnim poslodavcima, a očekuje se da će deo polaznika pronaći svoje mesto na tržištu rada i putem samozapošljavanja.

Projekat je podržan od strane Ambasade SAD kroz BOLD program, a glavni partner je Asocijacija za afirmaciju kulture – ASK .

  • SABRINA

    6.11.2023 #1 Author

    Jedna stvar mi nije jasna…na šta se sve daju pare, a pomoć u vidu projekata za zaposlenje mladih tek sada. Nadam se da će u budućnosti biti više inicijativa i realizacija sličnih.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    6.11.2023 #3 Author

    Ima smerova u srednjim školama koja posle na tržištu rada ne postoje

    Odgovori

    • LEBRON

      7.11.2023 #4 Author

      Nazalost,,mora sve to da se menja.citav sistem u prosveti.

      Odgovori

  • Dux011

    6.11.2023 #5 Author

    Ima to perspektivu, samo zavisi opet ko moze z tome da se vidi, nije sve za svakoga.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    6.11.2023 #7 Author

    U ovakve projekte treba ulagati,koji ce nasu decu kroz steceno iskustvo neko zaposliti.

    Odgovori

  • DASHA

    7.11.2023 #8 Author

    Sjajno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...