Srbija još 2019. godine usvojila prvu strategiju za razvoj veštačke inteligencije

Izrada nove strategije razvoja AI u toku, očekuje se njeno usvajanje do polovine 2024.

InovacijeSrbija

24.2.2024 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Izrada nove strategije razvoja AI u toku, očekuje se njeno usvajanje do polovine 2024. Izrada nove strategije razvoja AI u toku, očekuje se njeno usvajanje do polovine 2024.
U Vladi Srbije priprema se nova strategija razvoja veštačke inteligencije (AI) koja bi trebalo da bude gotova do polovine ove godine, a cilj Srbije... Izrada nove strategije razvoja AI u toku, očekuje se njeno usvajanje do polovine 2024.

U Vladi Srbije priprema se nova strategija razvoja veštačke inteligencije (AI) koja bi trebalo da bude gotova do polovine ove godine, a cilj Srbije je da u narednom periodu dobije možda i vodeću ulogu u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, izjavio je u subotu savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža.

Kako prenosi Politika, Srbija je globalno sve prepoznatljivija u oblasti veštačke inteligencije, što potvrđuje i činjenica da je 2022. godine postala jedna od 29 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, kao i da je cilj da uloga naše zemlje u ovoj organizaciji bude i veća.

„Cilj nam je da u narednom periodu dobijemo jednu od vodećih, ako ne i vodeću ulogu u toj organizaciji. Sama činjenica da nas razmatraju za tako nešto pokazuje da je Srbija postala veoma značajan igrač u ovoj oblasti globalno”, rekao je Badža.

On je naveo da je Srbija još 2019. godine usvojila prvu strategiju za razvoj veštačke inteligencije, za period od 2020. do 2025. godine, kao prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila takvu strategiju i tek 26. u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se 5. marta bira predsedavajući za partnerstvo za veštačku inteligenciju i da je Srbija među favoritima.

Badža kaže da će nova strategija za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji biti za period do 2030.

„S obzirom na razvoj veštačke inteligencije u proteklih godinu dana, shvatili smo da je strategiju neophodno unaprediti i zato smo odlučili da napravimo novu, koja će se odnositi na period do 2030. godine. Izrada nove strategije je u toku i njeno usvajanje očekujemo do sredine godine”, istakao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...