novi investicioni ciklus od 3,8 milijardi dolara grupacije zijin mining u našoj zemlji

Jačanje saradnje između Kine i Srbije u rudarstvu

SrbijaSvetU fokusu

21.12.2023 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Jačanje saradnje između Kine i Srbije u rudarstvu Jačanje saradnje između Kine i Srbije u rudarstvu
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa zamenikom ministra prirodnih resursa Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva,... Jačanje saradnje između Kine i Srbije u rudarstvu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa zamenikom ministra prirodnih resursa Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dve zemlje, saopštilo je danas to ministarstvo.

„Veoma smo zahvalni Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru koje daje odlične rezultate. Od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, Zijin mining je sačuvao radna mesta i povećao broj zaposlenih na više od 7.000 što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je posle dugo godina, rekonstruisana i proširena topionica u Boru koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh, bolje uslove rada i razvoj lanaca vrednosti u Srbiji.

Ona je podsetila da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o razumevanju sa kineskom Zijin mining grupacijom o novim ulaganjima.

„Srbija će se zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi i vodeće proizvođače zlata. Zijin mining će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora energije i bolja zaštita životne sredine“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je kineska kompanija Shanghai Fengling Renewables zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji, posebno zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Istakla je da ta kompanija sa Zijinom razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Zijinu omogućilo smanjenje troškova.

Planirana su, kako je rekla, ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom, čime bi Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta.

Džuan Šaoćin je rekao je da Kina i Srbija razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo.

On je istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice.

„Mi se trudimo da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na saradnju u rudarstvu već i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta. U poslednje vreme aktivno radimo na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i Čukaru Peki u Srbiji, ali i zelenih gradova“, rekao je Džuan Šaoćin.

  • LEBRON

    21.12.2023 #1 Author

    Bice jaca saradnja i u drugim oblastima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...