Dugovanja poveriocima procenjena na više od 130 miliona dinara

Kako je propao VOZZi: Anatomija jednog stečaja

PoslovanjeSrbijaStečaj

27.8.2024 10:11 Autor: Milica Rilak 1

Kako je propao VOZZi: Anatomija jednog stečaja Kako je propao VOZZi: Anatomija jednog stečaja
Za danas je u Privrednom sudu u Beogradu zakazano poverilačko ročište u okviru stečajnog postupka za kompaniju KOV Technology koja je stajala iza aplikacije... Kako je propao VOZZi: Anatomija jednog stečaja

Za danas je u Privrednom sudu u Beogradu zakazano poverilačko ročište u okviru stečajnog postupka za kompaniju KOV Technology koja je stajala iza aplikacije VOZZi u trenutku kada su korisnici obavešteni da više ne računaju na njihove usluge pomoći na putu.

U izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika, u koji je Biznis.rs imao uvid, može se videti kako je kompanija bez značajnije pokretne ili nepokretne imovine zahvaljujući aplikaciji VOZZi praktično od nule generisala prihode koji su na kraju 2023. iznosili skoro 400 miliona dinara – ali i uspela da zapadne u finansijske probleme koji su doveli do blokade računa i dugova.

Stečajni postupak u KOV Technology je – kako je prvi objavio Biznis.rs – otvoren na predlog Banca Intesa, koja je navela da od te kompanije potražuje nešto više od 30 miliona dinara na ime neizmirenih obaveza. Banca Intesa nije i jedini „veliki“ poverilac, niti jedina banka koja se „opekla“ – zajedno sa dugom UniCredit banci KOV Technology samo na ime odobrenih kredita duguje 48 miliona dinara.

Još 44,5 miliona dinara duguje bivšim zaposlenima na ime neisplaćenih neto zarada, dok je na spisku „verovatnih potraživanja“ i Poreska uprava sa 5,8 miliona dinara.

Dugovi prema dobavljačima u zemlji iznose najmanje 31,65 miliona dinara, a među njima se nalazi šezdesetak privatnih firmi, mahom šlep službi i auto-servisa.

Interesantno je da je popisom utvrđeno da KOV Technology ima i potraživanja u iznosu od 7,2 miliona dinara, isto od auto-servisa i šlep službi, ali je procenjeno da je verovatan procenat naplate tek jedan odsto.

Foto: Freepik / ededchechine

Od uspeha do blokade

Priča o VOZZi, odnosno KOV Technology, stala je u samo nekoliko pasusa izveštaja o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika, iako se radi o jednoj od u javnosti najprisutnijih firmi na domaćem tržištu.

„Tokom 2018. godine rodila se ideja o stvaranju startap kompanije za kreiranje jedinstvenog tržišta u više zemalja koja će prodavati pretplatu za pomoć na putu – sa jedne strane korisnicima, a sa druge strane umrežavanje šlep službi i (auto) servisa“, stoji u tom izveštaju.

Potom se konstatuje da je razvoj VOZZi brenda podrazumevao širenje poslovne saradnje na više od 1.800 kamiona za pomoć na putu u 14 zemalja – dok su troškove kompanije u Srbiji pokrivali korisnici pomoći na putu.

„Troškovi su prerasli prihode, a kompanija nije uspela da napravi nove poslove za nastavak poslovanja i širenje u regionu. To je dovelo do poremećaja u poslovanju, finansijskih problema i blokade računa“, stoji u izveštaju.

Šta kažu finansijski izveštaji?

Jedini vlasnik KOV Technology danas je Vladimir Šijaković, tvorac nekada popularne aplikacije VOZZi, koja je sredinom marta ove godine „suspendovala“ svoje poslovanje, i to objavom u noći između 18. i 19. marta na društvenim mrežama.

U potpisu te objave navedena je holandska kompanija VOZZi Holding B.V. Ta ista kompanija je do 21. marta bila vlasnik KOV Technology, da bi toga dana u Agenciji za privredne registre bila zabeležena promena: VOZZi Holding B.V. izlazi iz vlasništva KOV Technology, dok se na njeno mesto kao vlasnik 100 odsto kapitala upisuje Vladimir Šijaković.

Foto: printscreen, rs.vozzi.app

U Napomenama uz finansijski izveštaj za 2023. godinu navedeno je da je vlasnik KOV Technology do marta 2024. godine bio VOZZi Holding B.V. registrovano u Holandiji, u čijem se vlasništvu nalazi 100 odsto osnovnog kapitala KOV Technology.

„U martu 2024. godine vlasništvo nam društvom je vraćeno na Vladimira Šijakovića – on je sada direktni vlasnik, a ne kao što je do tada bio, indirektni vlasnik kroz društvo VOZZi Holding iz Holandije“, stoji u Napomenama.

U izveštaju su takođe sumirane i transakcije između povezanih lica. U slučaju KOV Technology to su dve holandske firme – VOZZi Holding koji je u martu izašao iz KOV Technology i Vozzi Operations B.V, čiji je osnivač i jedini vlasnik VOZZi Holding B.V.

Tim povezanim kompanijama je KOV Technology tokom 2023. prodao usluge u vrednosti od 159,3 miliona dinara, stoji u Napomenama uz finansijski izveštaj.

Kada je reč o daljem toku stečaja u KOV Technology, sledeće ročište trebalo bi da se održi 6. novembra.

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #1 Author

    Kako prevariti mnogo ljudi za mnogo para, suditi se godinama, i ostati nekažnjen, sledi… Srpska,da ne kazem „lopovska posla“.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.