Promena plaćanja zavisi i od prometa

Kako privrednici mogu uštedeti prelaskom na tromesečni PDV obračun?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

25.1.2024 11:33 Autor: Ljiljana Begović 9

Kako privrednici mogu uštedeti prelaskom na tromesečni PDV obračun? Kako privrednici mogu uštedeti prelaskom na tromesečni PDV obračun?
Privrednici koji su obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) za određeni poreski period podnose poresku prijavu, obračunavaju i plaćaju porez u zavisnosti od ukupnog... Kako privrednici mogu uštedeti prelaskom na tromesečni PDV obračun?

Privrednici koji su obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) za određeni poreski period podnose poresku prijavu, obračunavaju i plaćaju porez u zavisnosti od ukupnog prometa dobara i usluga ostvarenog u prethodnih 12 meseci.

Da li će privrednik plaćati porez svakog meseca ili na svaka tri utiče i činjenica da li je obveznik tek počeo sa obavljanjem PDV aktivnosti, da li primenjuje sistem naplate, a u određenim slučajevima i od procene samog obveznika PDV-a.

Sandra Jovović iz kompanije Mazars objašnjava da obveznici koji po prvi put u toku kalendarske godine započnu PDV aktivnost, tokom tekuće i naredne kalendarske godine moraju biti jednomesečni poreski obveznici, odnosno za njih je poreski period kalendarski mesec.

“Nakon isteka ovog perioda potrebno je proceniti koliki je ukupan promet obveznik ostvario u prethodnih 12 meseci. Ukoliko je promet manji od 50 miliona dinara, obveznik može podneti zahtev da postane tromesečni PDV obveznik. Ukoliko je veći od pomenutog praga, obveznik nastavlja da mesečno podnosi PDV prijave i posledično obračunava i plaća PDV”, navodi Jovović.

Na pitanje koje su prednosti i mane oba obračunska perioda, naša sagovornica kaže da se, generalno gledano, benefit kod tromesečnog podnošenja PDV prijava najviše ogleda u smanjenoj administraciji.

“Prednost kod tromesečnog plaćanja je u tome što se PDV prijava priprema četiri puta godišnje u odnosu na 12 puta kod jednomesečnih obveznika. To neminovno utiče i na smanjenje troškova knjigovodstva, administracije i slično. Takođe, bitno je napomenuti da obveznici koji ostvare promet preko 50 miliona dinara u prethodnih 12 meseci moraju biti mesečni PDV obveznici, te nemaju mogućnost izbora”, ističe Sandra Jovović.

Foto: Freepik.com

Prema njenim rečima, ukoliko PDV obveznik želi da promeni svoj obračunski period može to da učini po posebnoj proceduri.

“Izmena poreskog perioda vrši se podnošenjem zahteva elektronskim putem Poreskoj upravi do 15. januara tekuće godine. Imajući u vidu visinu ostvarenog prometa tokom poslednjih 12 meseci, možemo razlikovati više slučajeva”, objašnjava Jovović.

Prvi slučaj je ako je PDV obveznik tokom 2023. godine kvartalno podnosio prijave, a istovremeno je ostvario i preko 50 miliona dinara prometa u prethodnih 12 meseci. Poreska uprava će tada po službenoj dužnosti izmeniti poreski period ovog obveznika i on će morati mesečno da podnosi PDV prijave tokom 2024. godine.

Druga mogućnost nastaje kada je PDV obveznik tokom godine kvartalno podnosio PDV prijave i nije ostvario 50 miliona dinara prometa u prethodnih 12 meseci, a želeo je da postane mesečni poreski obveznik. U tom slučaju trebalo je do 15. januara 2024. godine da podnese zahtev Poreskoj upravi kako bi postao mesečni obveznik. Bitno je napomenuti da ovako odabrani PDV period mora trajati najmanje 12 meseci.

“Finalno, ukoliko je obveznik počeo sa obavljanjem PDV aktivnosti tokom 2022. godine, pa je posledično bio mesečni obveznik tokom 2022. i 2023. godine, a ostvario je promet u iznosu manjem od 50 miliona dinara i želeo bi da nastavi da bude mesečni obveznik, takođe je trebalo da podnese zahtev Poreskoj upravi imajući u vidu da bi ova institucija u suprotnom po službenoj dužnosti trebalo da izmeni poreski period na tromesečni”, zaključuje Sandra Jovović iz kompanije Mazars.

Podsetimo, Ministarstvo finansija objavilo je Uputstvo za elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a u Sistemu elektronskih faktura (SEF) koje se primenjuje od 1. januara. Obaveza elektronskog evidentiranja prethodnog poreza primenjuje se, u skladu sa zakonom kojim se uređuje PDV, za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta.

Zakonom o elektronskom fakturisanju propisano je ko su obveznici elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a i elektronskog evidentiranja prethodnog poreza.

  • Sindi

    26.1.2024 #1 Author

    Ma ne mogu

    Odgovori

  • SENSEI

    26.1.2024 #2 Author

    Na kraju ova matematika može da ispadne i najskuplja

    Odgovori

  • ZELJKA

    26.1.2024 #3 Author

    Dobar plan.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #4 Author

    Nisam bas sigurna da mogu da ustede…

    Odgovori

  • CIGI

    28.1.2024 #5 Author

    Ne znam bas kolika je usteda,Ali 3 meseca je dug period.

    Odgovori

  • Lelica

    28.1.2024 #6 Author

    Ne moze se na ovaj nacin ustedeti

    Odgovori

  • NATI

    28.1.2024 #7 Author

    Ako strucnjaci tako kazu mozda je i moguce

    Odgovori

  • gagica

    28.1.2024 #8 Author

    Treba napraviti racunicu

    Odgovori

  • CALE

    29.1.2024 #9 Author

    usteda sigurno nije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...