Udruženja traže usvajanje inicijativa za poboljšanje poslovanja

Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

21.1.2024 14:56 Autor: Ljiljana Begović 26

Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu? Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?
Iako jedan broj poreskih savetnika smatra da je 2024. godina najbolja za započinjanje privatnog biznisa u formi preduzetnika, naročito ukoliko se izabere paušalni vid... Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?

Iako jedan broj poreskih savetnika smatra da je 2024. godina najbolja za započinjanje privatnog biznisa u formi preduzetnika, naročito ukoliko se izabere paušalni vid oporezivanja, udruženja koja predstavljaju preduzetnike smatraju da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se poboljšao poslovni ambijent.

Izmena uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, paušalcima je donela produžetak ograničenja rasta obaveza od 10 odsto zaključno sa 2025. godinom, kao i umanjenje polazne osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnika u poslovanju za čak 50 odsto.

Međutim, iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS) za Biznis.rs kažu da su olakšice za novoregistrovane paušalce pozitivan, ali nedovoljan korak kako bi se stimulisao razvoj domaćeg preduzetništva.

“Potrebna je reforma poreskog sistema i usklađivanje modela poslovanja kako bi pravila igre bila jasna, podsticajna i jednaka za sve. Preduzetništvo danas se delimično oporavilo u odnosu na period u kojem su bila na snazi ograničenja zbog pandemije, ali je i dalje u nezavidnom položaju zbog konfuznih uslova poslovanja i destimulišuće poreske politike”, navode iz udruženja.

Oni dalje kažu da su preduzetnici preopterećeni nelogičnim birokratskim i poreskim nametima, što ih onemogućava da energiju ulože u razvoj poslovanja i implementaciju novih ideja.

Tu ubrajamo neusklađene modele poslovanja, nelojalnu konkurenciju, nelogičnu kaznenu regulativu, pravnu nesigurnost u radu, visoke poreske namete za one koji najmanje zarađuju, kao i naplatu natpisa na sopstvenim radnjama, naplatu korišćenja puta za prilaz sopstvenom objektu… Takođe, smatramo da bi trebalo ponovo razmotriti plaćanje eko takse za delatnosti koje nisu zagađivači, prinudnu članarinu za Privrednu komoru Srbije, obavezu fiskalizacije za delatnosti koje su pogođene konkurencijom u vidu frilensa ili neregistrovanog tržišta (ostalo obrazovanje). Svim tim stvarima se i dalje šalje pogrešna poruka da je mnogo isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao registrovan preduzetnik koji puni budžet naše države”, ističu naši sagovornici.

Foto: Freepik.com

Oni smatraju da bi uslovi poslovanja za domaće preduzetništvo bili mnogo bolji ukoliko bi se usvojile neke od inicijativa koje je udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije podnelo u prethodnom periodu nadležnim institucijama.

Jedna od njih na kojoj su posebno insistirali je inicijativa „Ne zatvaraj“ kojom se traži profesionalno postupanje Poreske uprave u kontrolama legalno registrovanih firmi, kao i ukidanje člana zakona kojim se predviđa zatvaranje živih biznisa na od 15 do 90 dana.

Druga inicijativa za koju se zalaže udruženje jeste zahtev za izmenom zakona o Privrednoj komori po modelu koji je pripremljen od strane „Foruma privrednika Čačak“ i koji je predat Ministarstvu privrede.

“Smatramo da je neprihvatljiva situacija u kojoj PKS potražuje članarine kad joj treba novac dok istovremeno krši zakon o udruženjima i onemogućava članove PKS da učestvuju u obaveznim godišnjim skupštinama i biraju rukovodstvo”, kažu iz udruženja.

Tu je i inicijativa za izmenu procedure naplate naknade za tokove otpada prilikom uvoza zbog koje budžet gubi mnogo novca, a mnogi privrednici su se neosnovano našli u prekršajnim postupcima i pravnoj nesigurnosti.

Jedan od zahteva je i da se zbog inflatornih kretanja poveća limit za paušal na osam miliona, a za PDV na 10 miliona dinara, kao i da se prekine sa subvencionisanjem stranih investitora novcem koji stvara preopterećena domaća privreda i da se ulaže u razvoj domaćeg preduzetništva po transparentim uslovima.

 • BLIZANAC

  21.1.2024 #1 Author

  Definitivno je mnogo problema umesto da ih bude sto manje

  Odgovori

 • ZVONČICA

  21.1.2024 #2 Author

  Standardni problemi kao i svake godine

  Odgovori

 • REA

  21.1.2024 #3 Author

  Nista u ovoj drzavi nmz lako ili normalno

  Odgovori

 • Dzebac

  21.1.2024 #4 Author

  Tesko je biti preduzetnik u Srbiji

  Odgovori

 • LAV

  21.1.2024 #5 Author

  Izazova svuda, treba izdrzati.

  Odgovori

 • CIGI

  21.1.2024 #6 Author

  Kao I svakog pocetka godine. Sa kojim nisu, a niko da I’m olaksa.

  Odgovori

 • VALERIJA

  21.1.2024 #7 Author

  Ukolikoo je ideja dobra i zadovolkava potreba okoline biznis neće trpeti ili imati poteškoća u razvoju.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  21.1.2024 #8 Author

  Svake godine se suocavaju sa novim problemima i izazovima,ni malo im nije lako…

  Odgovori

 • NATI

  21.1.2024 #9 Author

  Videcemo dal je najbolja godina za preduzetnistvo

  Odgovori

 • SENSEI

  22.1.2024 #10 Author

  Najveći problemi su finansijski problemi koliko ja vidim

  Odgovori

 • Sindi

  22.1.2024 #11 Author

  Tesko da nesto valja i funkcionise kako treba u ovoj zemlji…tuzno

  Odgovori

 • DOBRILA

  22.1.2024 #12 Author

  Uvek nesto ima, nikad bas bez problema.

  Odgovori

 • SABRINA

  22.1.2024 #13 Author

  Reforma poreskog sistema je krajnje neophodna.

  Odgovori

 • Jadno

  22.1.2024 #14 Author

  Ne može samozaposleni da izdržava i plaća nekad i deset drugih subjekata koji mu se nakače na vrat.Zaista mnogo uzimate!!! Što kažu ljudi u dijaspori ‘krv vam uzeše’.

  Odgovori

 • Gulikože

  22.1.2024 #15 Author

  Tri vrste smeća plaćaš u Bgd ordinacije opšte prakse,stomatolozi …. Medicinski otpad 3500,00 RSDmesečno+komunalni otpad 3200,00RSD mesečno taman da si advokat sa dva papira u kanti ,a ne držiš ribarnicu, +eko taksu na godišnjem nivou nekoliko hiljada dinara. Porez opštini na prostor u kome radiš??? Od 100€ pa naviše.I nije dovoljno ili šta? Za sve te pare bi i vas iz Skupštine izneli. Po higijenskim merama kako i treba. Najlakše se iživljavati i siromašiti preduzetnika i gurati ga u radnike. Simbol male,slobodne i sposobne osobe, valjda svega što vam smeta, ako se ‘namnoži’? Sve što vi niste. Ako nećete nas, imajte kriminalce, lujke i drogere na kokainu s lakiranim noktima po dlakavim rukama lutke na ko zna čijem koncu…Pa se potrebite sami.

  Odgovori

 • Rade

  22.1.2024 #16 Author

  PDV propise u ministarstvu finsnsija donose botovi bez radnog staža i bilo kakvih znanja.

  Odgovori

 • ELLA

  23.1.2024 #17 Author

  Gulikoze
  Odlican komentara
  Drzava treba da cuva preduzetnice jer najvise od njih prihoduje

  Odgovori

 • Persa

  23.1.2024 #18 Author

  Pa mislim stvarno-država je mini i mikro preduzećima za zadnje 2 godine stala na vrat i lagano pritiska sve više i više,da ste preterali,oreterali ste i treba da vas je sramota što vam je glavni i osnovni cilj da nas nagurate do ivice sa kohe možemo jedino da se ugasimo i rmbačimo u 1,2,3 smeni za minimalac,mene kao vlasnika i ideju,rodu-računate u isti koš.da ste prekardašili svaku meru to i slep čovek vidi,povraća mi se od vas.

  Odgovori

 • Eto vam sad

  23.1.2024 #19 Author

  Od srpskog društva pravite buržoaziju i proletarijat. I u tome koristite sva raspoloživa sredstva. Vrlo ružan primer i neprijatno iznenađenje je ‘savremena’ Francuska od koje ono što su sad može da napravi samo čovek sa dna kace, što me čudi , da se usuđuje, poznavajući njihov mentalitet. Nama ne treba takav demode put od pre tri veka. Mogli smo u savremenom svetu naći i bolje primere uređenja,prikladnije za mala društva i zajednice kao naša. I mudrije ljude za spoljnopolitičke uzore i lično društvo, od takvih.

  Odgovori

 • Anonimni

  23.1.2024 #20 Author

  Glasaliste, sad izdrzite 4 godine

  Odgovori

 • Darko

  23.1.2024 #21 Author

  Bravo

  Odgovori

 • Vesna Ivanović

  27.1.2024 #22 Author

  A ništa da žene preduzetnice mogu na miru da odu na bolovanje, tj da država ne zahteva da uplaćuju sebi doprinose dok su na bolovanju? Jedan od najvećih problema. Svi se zalažu za natalitet, a žena preduzetnica mora da bira između bebe i firme. Sramota! Takođe ništa da se malo banke uzmu u pamet i shvate da im je preduzetnik sigurniji od radnika za vraćanje kredita, preduzetnike vode kao nesigurne, a njihove radnike kao sigurne klijente, pa valjda će pre radnik dobiti otkaz nego što će isti taj preduzetnik zatvoriti radnju. Takođe, prijaviš radnika dignu za 10% PID preduzetniku, pa dokle više? Postoji navodno olakšica u vidu vraćanja 65% PID za radnika ako je skinut sa biroa, eno Novi Beograd kasni sa isplatama tj povraćajem godinama. I to su olakšice? Dižu minimalce, al dižu i doprinose. Neka se država ne šiti preko malog preduzetnika i hvali kako diže plate.

  Odgovori

 • zoi

  28.1.2024 #23 Author

  U nasoj zemlji je sve problem i tesko

  Odgovori

 • Emilija

  29.1.2024 #24 Author

  Kod nas sve ide tesko i sporo

  Odgovori

 • MARA

  30.1.2024 #25 Author

  Sta ste trazili to ste dobili

  Odgovori

 • MARA

  30.1.2024 #26 Author

  To su standardni problemi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...