Udruženja traže usvajanje inicijativa za poboljšanje poslovanja

Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

21.1.2024 14:56 Autor: Ljiljana Begović 26

Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu? Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?
Iako jedan broj poreskih savetnika smatra da je 2024. godina najbolja za započinjanje privatnog biznisa u formi preduzetnika, naročito ukoliko se izabere paušalni vid... Sa kojim problemima su preduzetnici ušli i u 2024. godinu?

Iako jedan broj poreskih savetnika smatra da je 2024. godina najbolja za započinjanje privatnog biznisa u formi preduzetnika, naročito ukoliko se izabere paušalni vid oporezivanja, udruženja koja predstavljaju preduzetnike smatraju da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se poboljšao poslovni ambijent.

Izmena uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, paušalcima je donela produžetak ograničenja rasta obaveza od 10 odsto zaključno sa 2025. godinom, kao i umanjenje polazne osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnika u poslovanju za čak 50 odsto.

Međutim, iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS) za Biznis.rs kažu da su olakšice za novoregistrovane paušalce pozitivan, ali nedovoljan korak kako bi se stimulisao razvoj domaćeg preduzetništva.

“Potrebna je reforma poreskog sistema i usklađivanje modela poslovanja kako bi pravila igre bila jasna, podsticajna i jednaka za sve. Preduzetništvo danas se delimično oporavilo u odnosu na period u kojem su bila na snazi ograničenja zbog pandemije, ali je i dalje u nezavidnom položaju zbog konfuznih uslova poslovanja i destimulišuće poreske politike”, navode iz udruženja.

Oni dalje kažu da su preduzetnici preopterećeni nelogičnim birokratskim i poreskim nametima, što ih onemogućava da energiju ulože u razvoj poslovanja i implementaciju novih ideja.

Tu ubrajamo neusklađene modele poslovanja, nelojalnu konkurenciju, nelogičnu kaznenu regulativu, pravnu nesigurnost u radu, visoke poreske namete za one koji najmanje zarađuju, kao i naplatu natpisa na sopstvenim radnjama, naplatu korišćenja puta za prilaz sopstvenom objektu… Takođe, smatramo da bi trebalo ponovo razmotriti plaćanje eko takse za delatnosti koje nisu zagađivači, prinudnu članarinu za Privrednu komoru Srbije, obavezu fiskalizacije za delatnosti koje su pogođene konkurencijom u vidu frilensa ili neregistrovanog tržišta (ostalo obrazovanje). Svim tim stvarima se i dalje šalje pogrešna poruka da je mnogo isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao registrovan preduzetnik koji puni budžet naše države”, ističu naši sagovornici.

Foto: Freepik.com

Oni smatraju da bi uslovi poslovanja za domaće preduzetništvo bili mnogo bolji ukoliko bi se usvojile neke od inicijativa koje je udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije podnelo u prethodnom periodu nadležnim institucijama.

Jedna od njih na kojoj su posebno insistirali je inicijativa „Ne zatvaraj“ kojom se traži profesionalno postupanje Poreske uprave u kontrolama legalno registrovanih firmi, kao i ukidanje člana zakona kojim se predviđa zatvaranje živih biznisa na od 15 do 90 dana.

Druga inicijativa za koju se zalaže udruženje jeste zahtev za izmenom zakona o Privrednoj komori po modelu koji je pripremljen od strane „Foruma privrednika Čačak“ i koji je predat Ministarstvu privrede.

“Smatramo da je neprihvatljiva situacija u kojoj PKS potražuje članarine kad joj treba novac dok istovremeno krši zakon o udruženjima i onemogućava članove PKS da učestvuju u obaveznim godišnjim skupštinama i biraju rukovodstvo”, kažu iz udruženja.

Tu je i inicijativa za izmenu procedure naplate naknade za tokove otpada prilikom uvoza zbog koje budžet gubi mnogo novca, a mnogi privrednici su se neosnovano našli u prekršajnim postupcima i pravnoj nesigurnosti.

Jedan od zahteva je i da se zbog inflatornih kretanja poveća limit za paušal na osam miliona, a za PDV na 10 miliona dinara, kao i da se prekine sa subvencionisanjem stranih investitora novcem koji stvara preopterećena domaća privreda i da se ulaže u razvoj domaćeg preduzetništva po transparentim uslovima.

  • BLIZANAC

    21.1.2024 #1 Author

    Definitivno je mnogo problema umesto da ih bude sto manje

    Odgovori

  • ZVONČICA

    21.1.2024 #2 Author

    Standardni problemi kao i svake godine

    Odgovori

  • REA

    21.1.2024 #3 Author

    Nista u ovoj drzavi nmz lako ili normalno

    Odgovori

  • Dzebac

    21.1.2024 #4 Author

    Tesko je biti preduzetnik u Srbiji

    Odgovori

  • LAV

    21.1.2024 #5 Author

    Izazova svuda, treba izdrzati.

    Odgovori

  • CIGI

    21.1.2024 #6 Author

    Kao I svakog pocetka godine. Sa kojim nisu, a niko da I’m olaksa.

    Odgovori

  • VALERIJA

    21.1.2024 #7 Author

    Ukolikoo je ideja dobra i zadovolkava potreba okoline biznis neće trpeti ili imati poteškoća u razvoju.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.1.2024 #8 Author

    Svake godine se suocavaju sa novim problemima i izazovima,ni malo im nije lako…

    Odgovori

  • NATI

    21.1.2024 #9 Author

    Videcemo dal je najbolja godina za preduzetnistvo

    Odgovori

  • SENSEI

    22.1.2024 #10 Author

    Najveći problemi su finansijski problemi koliko ja vidim

    Odgovori

  • Sindi

    22.1.2024 #11 Author

    Tesko da nesto valja i funkcionise kako treba u ovoj zemlji…tuzno

    Odgovori

  • DOBRILA

    22.1.2024 #12 Author

    Uvek nesto ima, nikad bas bez problema.

    Odgovori

  • SABRINA

    22.1.2024 #13 Author

    Reforma poreskog sistema je krajnje neophodna.

    Odgovori

  • Jadno

    22.1.2024 #14 Author

    Ne može samozaposleni da izdržava i plaća nekad i deset drugih subjekata koji mu se nakače na vrat.Zaista mnogo uzimate!!! Što kažu ljudi u dijaspori ‘krv vam uzeše’.

    Odgovori

  • Gulikože

    22.1.2024 #15 Author

    Tri vrste smeća plaćaš u Bgd ordinacije opšte prakse,stomatolozi …. Medicinski otpad 3500,00 RSDmesečno+komunalni otpad 3200,00RSD mesečno taman da si advokat sa dva papira u kanti ,a ne držiš ribarnicu, +eko taksu na godišnjem nivou nekoliko hiljada dinara. Porez opštini na prostor u kome radiš??? Od 100€ pa naviše.I nije dovoljno ili šta? Za sve te pare bi i vas iz Skupštine izneli. Po higijenskim merama kako i treba. Najlakše se iživljavati i siromašiti preduzetnika i gurati ga u radnike. Simbol male,slobodne i sposobne osobe, valjda svega što vam smeta, ako se ‘namnoži’? Sve što vi niste. Ako nećete nas, imajte kriminalce, lujke i drogere na kokainu s lakiranim noktima po dlakavim rukama lutke na ko zna čijem koncu…Pa se potrebite sami.

    Odgovori

  • Rade

    22.1.2024 #16 Author

    PDV propise u ministarstvu finsnsija donose botovi bez radnog staža i bilo kakvih znanja.

    Odgovori

  • ELLA

    23.1.2024 #17 Author

    Gulikoze
    Odlican komentara
    Drzava treba da cuva preduzetnice jer najvise od njih prihoduje

    Odgovori

  • Persa

    23.1.2024 #18 Author

    Pa mislim stvarno-država je mini i mikro preduzećima za zadnje 2 godine stala na vrat i lagano pritiska sve više i više,da ste preterali,oreterali ste i treba da vas je sramota što vam je glavni i osnovni cilj da nas nagurate do ivice sa kohe možemo jedino da se ugasimo i rmbačimo u 1,2,3 smeni za minimalac,mene kao vlasnika i ideju,rodu-računate u isti koš.da ste prekardašili svaku meru to i slep čovek vidi,povraća mi se od vas.

    Odgovori

  • Eto vam sad

    23.1.2024 #19 Author

    Od srpskog društva pravite buržoaziju i proletarijat. I u tome koristite sva raspoloživa sredstva. Vrlo ružan primer i neprijatno iznenađenje je ‘savremena’ Francuska od koje ono što su sad može da napravi samo čovek sa dna kace, što me čudi , da se usuđuje, poznavajući njihov mentalitet. Nama ne treba takav demode put od pre tri veka. Mogli smo u savremenom svetu naći i bolje primere uređenja,prikladnije za mala društva i zajednice kao naša. I mudrije ljude za spoljnopolitičke uzore i lično društvo, od takvih.

    Odgovori

  • Anonimni

    23.1.2024 #20 Author

    Glasaliste, sad izdrzite 4 godine

    Odgovori

  • Darko

    23.1.2024 #21 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Vesna Ivanović

    27.1.2024 #22 Author

    A ništa da žene preduzetnice mogu na miru da odu na bolovanje, tj da država ne zahteva da uplaćuju sebi doprinose dok su na bolovanju? Jedan od najvećih problema. Svi se zalažu za natalitet, a žena preduzetnica mora da bira između bebe i firme. Sramota! Takođe ništa da se malo banke uzmu u pamet i shvate da im je preduzetnik sigurniji od radnika za vraćanje kredita, preduzetnike vode kao nesigurne, a njihove radnike kao sigurne klijente, pa valjda će pre radnik dobiti otkaz nego što će isti taj preduzetnik zatvoriti radnju. Takođe, prijaviš radnika dignu za 10% PID preduzetniku, pa dokle više? Postoji navodno olakšica u vidu vraćanja 65% PID za radnika ako je skinut sa biroa, eno Novi Beograd kasni sa isplatama tj povraćajem godinama. I to su olakšice? Dižu minimalce, al dižu i doprinose. Neka se država ne šiti preko malog preduzetnika i hvali kako diže plate.

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #23 Author

    U nasoj zemlji je sve problem i tesko

    Odgovori

  • Emilija

    29.1.2024 #24 Author

    Kod nas sve ide tesko i sporo

    Odgovori

  • MARA

    30.1.2024 #25 Author

    Sta ste trazili to ste dobili

    Odgovori

  • MARA

    30.1.2024 #26 Author

    To su standardni problemi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...