napadi na gejmere, humanitarne prevare i glasovni deepfake

Kaspersky predstavio prognozu za 2024. o detaljnim pretnjama za korisnike interneta

Hi-techLifestyleSrbijaSvet

28.11.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kaspersky predstavio prognozu za 2024. o detaljnim pretnjama za korisnike interneta Kaspersky predstavio prognozu za 2024. o detaljnim pretnjama za korisnike interneta
Tim stručnjaka za sajber bezbednost kompanije Kaspersky predstavio je detaljnu prognozu za 2024. godinu iz izveštaja Kaspersky Security Bulletin (KSB). Kako se navodi u... Kaspersky predstavio prognozu za 2024. o detaljnim pretnjama za korisnike interneta

Tim stručnjaka za sajber bezbednost kompanije Kaspersky predstavio je detaljnu prognozu za 2024. godinu iz izveštaja Kaspersky Security Bulletin (KSB).

Kako se navodi u saopštenju, ovaj segment KSB-a, zasnovan na stalnoj analizi sajber bezbednosnog okruženja, donosi detaljan pregled pretnji s kojima se korisnici interneta mogu suočiti u narednoj godini. Kaspersky ukazuje na raznoliku lepezu potencijalnih izazova, pri čemu će sajber kriminalci sve češće koristiti aktuelne teme i napredne tehnologije.

„U prognozama pretnji za 2024. pružamo uvid u potencijalne sajber rizike. Svet prevara je dinamičan, a prevaranti neprestano smišljaju nove šeme. Budite oprezni jer se mogu pojaviti nove taktike i zadržite proaktivan stav. To će biti najjača odbrana od pretnji koje se stalno menjaju“, komentariše Ana Larkina, stručnjak za bezbednost i privatnost u kompaniji Kaspersky.

Prema podacima UN, u 2023. je bilo najviše globalnih nasilnih sukoba od Drugog svetskog rata. To stanje produženog konflikta, u kombinaciji sa posledicama pandemije i vremenskim nepogodama, stvorilo je odličnu klimu za humanitarne prevare. U narednoj godini se očekuje znatno više ovakvih prevara, jer će kriminalci koristiti produženi uticaj globalnih kriza.

Naime, sajber kriminalci su spremni da posvete veću pažnju P2E igrama (Play-to-Earn), u kojima igrači mogu zaraditi bitkoine ili NFT. Ovaj segment gejminga je postao privlačna meta zbog nedavnog rasta vrednosti bitkoina i mogućnosti lake zarade. Foto-montaže i deepfake video postaju sve češće, ubrzava se i napredak tehnologije lažiranja glasa. Nedavno objavljeni OpenAI API sa naprednim mogućnostima generisanja govora (Text-to-Speech) ukazuje na veliki napredak u tehnologiji veštački generisanog glasa. Ovakve inovacije predstavljaju značajan korak napred, ali donose i mogućnosti zloupotrebe. Prevaranti ih potencijalno mogu iskoristiti da naprave ubedljiviji obmanjujući sadržaj, obkašnjavaju iz Kasperskog.

Pored povećanja privatnosti korisnika, VPN ima ključnu ulogu u suprotstavljanju izazovima kao što su segmentacija interneta i geofencing, koji su često posledica geopolitičkih promena.

„Ove prakse ograničavaju pristup informacijama na osnovu lokacije, ali korišćenjem određenih VPN servisa korisnici mogu zaobići ove barijere i pristupiti širem spektru informacija. S obzirom na ove mogućnosti, ali i sve veću zabrinutost za privatnost i dostupnost informacija, predviđa se da će globalna potražnja za VPN rešenjima značajno porasti tokom sledeće godine“, navodi se u saopštenju.

Neće biti mirna ni filmska industrija. Kako se približavaju premijere blokbastera kao što su „Dina: 2. deo“, „Dedpul 3“, „Džoker 2“, „Gladijator 2“ i „Avatar 3“, rašće i broj prevara. Štrajk glumaca može dovesti do neovlašćenog deljenja novih filmova, što je idealno okruženje za fišing sajtove koji nude „ekskluzivan pristup“.

Rizici nisu ograničeni na filmske premijere. Ukoliko GTA VI bude objavljen 2024. godine, biće to gejmerski događaj godine. U ovoj igri postoji interna valuta, što privlači prevarante. Očekuju se povratak klasičnih prevarnih šema s prodajom ključeva i primamljivim cenama, usmerenih na zajednicu koja željno iščekuje novo izdanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...