Istraživanje portala Biznis.rs: značaj adekvatne internet prezentacije (2)

Koliko košta izrada poslovnog veb-sajta?  

AnalizaHi-techIzdvajamoPoslovanjeSrbijaSvet

8.1.2023 11:37 Autor: Marko Miladinović 18

Koliko košta izrada poslovnog veb-sajta?   Koliko košta izrada poslovnog veb-sajta?  
Probojem širokopojasnog interneta i društvenih mreža uticaj adekvatne internet prezentacije za preduzeća najrazličitijih namena (i veličina) značajno je porastao. To se nesumnjivo vidi i... Koliko košta izrada poslovnog veb-sajta?  

Probojem širokopojasnog interneta i društvenih mreža uticaj adekvatne internet prezentacije za preduzeća najrazličitijih namena (i veličina) značajno je porastao. To se nesumnjivo vidi i na domaćem tržištu, mada ono još uvek zaostaje po kvalitetu, pa i brojnosti, veb-sajtova u poređenju sa zemljama zapadne Evrope.

Svoj sajt danas “na srpskom delu interneta” nemaju samo ona preduzeća koja iz nekog razloga ne žele da budu viđena (na primer, imaju stalne klijente), ali i ona čiji vlasnici još uvek nemaju dovoljno kompjuterske pismenosti ili misle da je izrada veb-sajta skupa i nepotrebna.

U stvarnosti, međutim, izrada odgovarajućeg sajta uopšte ne mora da predstavlja veliki trošak, dok su njegove koristi višestruke.   

Prvi koraci su odabir imena veb-sajta tako da što više odgovara nazivu firme, a potom registracija naziva internet domena kod registratora koji su ovlašćeni preko Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). U principu, ukoliko preduzeće ima neko prepoznatljivo ime, dobre su šanse da je takav naziv neko već zakupio u nadi da će ga kasnije preprodati po višoj ceni, stoga treba biti pažljiv i ne trgovati sa trećim licima.

Da li je neki naziv već zauzet može lako da se proveri preko polja za upite na nekoliko specijalizovanih sajtova. Na svetu je najpoznatiji GoDaddy, dok je za domaće potrebe najbolje koristiti www.domen.rs/whois.

Posle izbora naziva, sledi njegova registracija preko nekolicine registratora koje imaju dozvolu RNIDS-a. Godišnja naknada za registraciju naziva u nacionalnom .rs domenu kreće se oko dve hiljade dinara, a na međunarodnom .com oko 1.500 dinara.

Laptopovi
Foto: Shutterstock

Drugi korak je osmišljavanje sajta – njegovog izgleda i veličine, pošto se u skladu sa namenom razlikuje i baza datoteka koju koristi. Na primer, ukoliko se preko sajta vrši naručivanje proizvoda ili je reč o medijskom sadržaju koji se stalno puni, njegove memorijske potrebe će biti veće, pa će biti potreban i adekvatan zakup na nekom serveru, u moru nepregledne ponude.

Mikro preduzeća i preduzetnici za prezentaciju svog poslovanja, pa i naručivanje robe, često koriste najjednostavnije template sajtove, neke od njih napravljene čak i kao besplatni blogovi sa najosnovnijim informacijama na jednoj stranici. Komunikacija preko naloga na društvenim mrežama je takođe široko rasprostranjena, a svakako su najviše u upotrebi Instagram i Facebook, sada objedinjeni pod jedinstvenim Meta nalogom.

Hosting na serveru ima širi dijapazon cena, prema potrebama i veličini sajta. Poslednjih godina su se hosting firmama u našoj zemlji kao svojevrsna konkurencija pridružili i telekomunikacioni operateri, a oni ovu uslugu održavanja nude već od stotinak evra na mesečnom nivou, mada cena značajno raste u skladu sa željenim performansama.

Na kraju, i najvažnije – sama izrada sajta.

U nezvaničnom razgovoru sa dvojicom iskusnih programera saznali smo da se cene kreću od donje granice oko 500 evra, i to u slučajevima ukoliko se za ove potrebe angažuju (uglavnom samouki) početnici, i ako sam sajt ne zahteva mnogo stranica za izradu. Gornja granica praktično ne postoji.

Profesionalci će, naravno, naplatiti više. Sajt treba napuniti kvalitetnim sadržajem, od fotografija u odgovarajućoj rezoluciji, do tekstova o preduzeću, za šta je isto moguće angažovati ljude sa strane.

Domaći internet pun je nepotpunih i neadekvatnih sajtova, stoga se oni kvalitetniji lako izdvajaju. Njihova izrada je bez svake sumnje odgovarajuće plaćena, a o budućoj vidljivosti na internetu već odlučuje dobra komunikacija sa korisnicima, rezultati prodaje, kao i prisustvo na društvenim mrežama.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Optimizacija sajta faktor koji određuje uspeh internet poslovanja

 • DANIJELA

  8.1.2023 #1 Author

  Bez obzira na cenu izrade sajta, koja nije mala, svaka firma i velika i mala u 21. veku treba da ima sajt. Nekako se podrazumeva da ravna lica imaju prezwntaciju na internetu koja je dostupna klijentima u svako doba.

  Odgovori

 • Dea

  8.1.2023 #2 Author

  Nemamo mi znanja o elktronskim oblicima prezentacija,ljudi medaju sajtove sa oglasima,svaka objava je njima sajt…

  Odgovori

 • Dragana

  8.1.2023 #3 Author

  Naravno da se mira adekvatno uloziti u dobar sajt.

  Odgovori

 • VERA

  8.1.2023 #4 Author

  Sajt je sada obavezan u poslovanju skoro svake ozbiljnije firme.

  Odgovori

 • BRANA19

  8.1.2023 #5 Author

  Sve ima svoju cenu…

  Odgovori

 • VANJA

  8.1.2023 #6 Author

  Kosta dosta!

  Odgovori

 • LUKA

  8.1.2023 #7 Author

  Jako je bitna prezentacija firme i danas se podrazumeva da svaka firma ima sajt .

  Odgovori

 • VILENJAK

  8.1.2023 #8 Author

  21.vek, to je ipak nešto što je neophodno svakoj firmi…ali i marketinške kuće takođe.

  Odgovori

 • FRUIT04

  8.1.2023 #9 Author

  Jos kad bi ulagali u marketing

  Odgovori

 • Ika

  8.1.2023 #10 Author

  Vecina profesionalaca nece praviti dobar sajt za male pare, ali dosta privrednika nije edukovano pa misle sto jeftinije to bolje i na kraju dobiju kockast sajt za male pare

  Odgovori

 • Boba3

  8.1.2023 #11 Author

  Dobar sajt mora da kosta, ulozeno vreme i trud mora da se povrati

  Odgovori

 • NATI29

  8.1.2023 #12 Author

  Veoma bitan deo marketinga za svaku firmu

  Odgovori

 • Bella

  8.1.2023 #13 Author

  To je sada totalni hit

  Odgovori

 • BOJANA

  9.1.2023 #14 Author

  U ovakav marketing vredi uložiti.

  Odgovori

 • TATJANA

  10.1.2023 #15 Author

  Od kada je to zaživelo, normalno je da danas svako pravno lice prezentuje svoj rad na taj nacin

  Odgovori

 • N.N.

  11.1.2023 #16 Author

  Izrada dobrog poslovnog veb-sajta i treba da kosta, ipak je tu ulozeno dosta truda sto firmama olaksava posao.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.1.2023 #17 Author

  Firma bez sajta je nevidljiva…

  Odgovori

 • NINICA

  25.2.2023 #18 Author

  Sajt i jeste bitan za svaku firmu i treba da košta jer ima dosta ulaganja i truda pri samom pravljenju sajta

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...