objavljen polugodišnji izveštaj poslovanja

Kompanije iz Delta Holdinga ostvarile 420 miliona evra prihoda

BiznisSrbija

31.7.2023 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanije iz Delta Holdinga ostvarile 420 miliona evra prihoda Kompanije iz Delta Holdinga ostvarile 420 miliona evra prihoda
U prvom polugodištu 2023. godine kompanije iz sastava Delta Holdinga ostvarile su 420 miliona evra prihoda, što je skoro 60 miliona više u odnosu... Kompanije iz Delta Holdinga ostvarile 420 miliona evra prihoda

U prvom polugodištu 2023. godine kompanije iz sastava Delta Holdinga ostvarile su 420 miliona evra prihoda, što je skoro 60 miliona više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja rast od 16,3 odsto. U istom polugodištu ostvaren je EBITDA (operativna dobit pre oporezivanja) od 38,5 miliona evra, ili tri odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Kompanija planira da ovim tempom do kraja godine dostigne prihode od 873 miliona evra, što je 14 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Planiran je EBITDA na godišnjem nivou od 83,75 miliona evra, što predstavlja rast od 13 procenata.

Dobar rezultat Delta Holdinga u prvih šest meseci postignut je u najvećoj meri zahvaljujući velikom rastu u segmentu distribucije, piše u zvaničnom saopštenju.

Delta Auto Grupa imala je rast prihoda od čak 49 odsto. Svi brendovi Delta Auto Grupe beleže značajan rast u prodaji, gde se posebno ističu Honda motocikli koji su zabeležili rast od 33 odsto i time postali lider na tržištu Srbije, dok u luksuznom segmentu automobila BMW beleži rast od nekoliko stotina procenata, zahvaljujući novom X7 i Seriji 7.

Prihodi DMD Srbija za prvih šest meseci veći su 26 odsto nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast postigli su i biznisi u oblasti agrara, posebno agrodistribucija i stočarska proizvodnja.

Centralni projekat Delta Real Estate-a je rekonstrukcija Sava Centra, koja se odvija prema planiranom. Objekat koji predstavlja kulturnu, poslovnu i arhitektonsku znamenitost Beograda biće otvoren u novembru ove godine, a ukupna investicija vredna je oko 110 miliona evra.

Posle globalne krize izazvane pandemijom virusom Covid-19, evidentan je i oporavak hotelske industrije. Hotel Crowne Plaza u Beogradu zabeležio je za šest meseci 17 odsto veće zauzeće u odnosu na isti period prošle godine, što je doprinelo da se u prvom polugodištu zabeleži rast prihoda od 48 odsto. Jun mesec 2023. godine je najuspešniji mesec otkako je otvoren Hotel Crowne Plaza, pre nepunih 10 godina.

U prvom polugodištu, u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) objavljen je izveštaj o održivom poslovanju Delta Holdinga, četrnaestu godinu zaredom. Instalacijom solarnih elektrana članice Delta Holdinga u 2022. godini proizvele su 470 megavat-časova električne energije. Obnovljivim izvorima energije smanjena je emisija CO2 za 25.000 tona, navodi se u saopštenju kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.