Treba se što pre uključiti u eksponencijalni razvoj nove tehnologije

Kvantno računarstvo već menja naša shvatanja o nauci i industriji

Hi-techInovacijeSrbijaSvet

6.6.2023 15:37 Autor: Marko Miladinović 1

Kvantno računarstvo već menja naša shvatanja o nauci i industriji Kvantno računarstvo već menja naša shvatanja o nauci i industriji
“Kombinacija veštačke inteligencije (AI) sa klasičnim i kvantnim računarstvom je dobitna. To je put koji garantuje sledeći naučni, pa i ekonomski skok čovečanstva.” Ovim... Kvantno računarstvo već menja naša shvatanja o nauci i industriji

“Kombinacija veštačke inteligencije (AI) sa klasičnim i kvantnim računarstvom je dobitna. To je put koji garantuje sledeći naučni, pa i ekonomski skok čovečanstva.”

Ovim rečima se publici u beogradskom hotelu Hilton obratila direktorka prodaje za Quantum u IBM-ovom EMEA regionu, Petra Florizon (Petra Florizoone). Na predavanju “Budućnost sa kvantnim računarstvom” u okviru konferencije ReCognize, Florizon je istakla da iako je ova tehnologija relativno mlada, ona se već uveliko koristi u industrijskim procesima, naučnim istraživanjima i finansijskim analizama.

Kvantno računarstvo zasnovano je na principima kvantne mehanike – superpoziciji, interferenciji i kvantnoj sprezi. Primera radi, dok je u takozvanom klasičnom računarstvu osnova jedinica za podatke jedan bit, koji može nositi informaciju 1 ili 0, u kvantnom računarstvu to je jedan kvantni bit, odnosno kubit (qubit), koji može u sebi nositi istovremeno obe ove informacije.

Zahvaljujući osobini superpozicije, odnosno mogućnosti da istovremeno bude u oba ova stanja, kubiti nude ogromne potencijale za analitiku, s tim da je naravno njihova sposobnost izračunavanja mnogo veća ukoliko ih je više povezano zajedno u procesoru.

“Razvoj kvantnog računarstva odvija se eksponencijalnom brzinom pred našim očima. IBM je u 2021. prešao granicu od 100 kubita sa procesorom Eagle, a u novembru 2022. predstavljen je procesor Osprey sa 433 kubita, dok se očekuje da će do 2025. godine izaći procesor sa 4.158 kubita”, objasnila je Florizon.

Prvi evropski kvantni centar IBM-a u Nemačkoj

Danas je pred beogradskom publikom ekspertkinja IBM-a saopštila i ekskluzivnu vest da će ovaj gigant američke IT industrije u nemačkom gradu Eningenu izgraditi prvi evropski kvantni data centar (Quantum Data Centre), a drugi u svetu, posle njujorškog.

Kvantni data centar otvoriće već 2024. godine vrata svim zainteresovanim naučnim ustanovama, državnim agencijama i kompanijama da koriste prednosti inovativne tehnologije za svoje potrebe, uz dogovor sa EU regulatorima i striktno poštovanje zakona o zaštiti podataka.

IBM još od 2016. godine nudi klijentima korišćenje kvantnog računarstva u klaudu, a danas ima oko 460.000 registrovanih korisnika.

“Kroz simulacije prirodnih pojava, strukturisanje velikih količina podataka ili optimizaciju procesa, kvantno računarstvo može imati korisnu primenu u ekonomiji, medicini, pravljenju klimatskih modela, uzgoju i pravilnoj raspodeli hrane u svetu, kreiranju novih materijala, logistici… Samo u ovoj godini procenjuje se da će uz pomoć kvantnog računarstva biti objavljeno više od 2.000 naučnih istraživanja”, rekla je Petra Florizon.

Konferenciji ReCognize prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Crhistopher Hill), kao i ministar informisanja u Vladi Srbije Mihailo Jovanović.

“Posebno smo ponosni na otvaranje prvog IBM razvojnog centra u Novom Sadu. Time je IBM, pored prodaje svojih rešenja, počeo u Srbiji da se bavi i razvojem softvera, uposlivši naše stručnjake i naše znanje. Značajna vest je da je izvesno dodatno širenje ovog centra i rast broja zaposlenih inženjerskih kadrova, a kompanija IBM je prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu“, rekao je Jovanović.

Mihailo Jovanović/Foto: Beta-Ministarstvo informisanja

Kako je saopštio ministar, uspeh Srbije u razvoju IKT sektora i digitalizacije najbolje se vidi u rezultatima: izvoz IKT usluga za prvi kvartal 2023. godine iznosi 786 miliona evra, što je rast od 43,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine koja je bila rekordna sa ukupnim izvozom od oko 2,7 milijardi evra. Na osnovu ovog rasta projektuje se očekivani ukupan izvoz domaćih IKT usluga u 2023. godini od oko čak četiri milijarde evra.

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #1 Author

    Sta ce sve da izmisle,ko ce sve to moci da isprati..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...