pomoć kompanijama da integrišu veštačku inteligenciju u poslovanje

IBM predstavio novu AI platformu

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvet

9.5.2023 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

IBM predstavio novu AI platformu IBM predstavio novu AI platformu
International Business Machines (IBM) je u utorak lansirao „votsonks“, novu veštačku inteligenciju (AI) i platformu za podatke koja pomaže kompanijama da integrišu AI u... IBM predstavio novu AI platformu

International Business Machines (IBM) je u utorak lansirao „votsonks“, novu veštačku inteligenciju (AI) i platformu za podatke koja pomaže kompanijama da integrišu AI u svoje poslovanje.

Lansiranje nove AI platforme dolazi više od decenije nakon što je IBM-ov softver pod nazivom Votson privukao pažnju. IBM je tada saopštio da Votson može da „uči“ i obrađuje ljudski jezik, međutim za to vreme cena proizvodnje bila je previsoka, navodi Reuters.

Deceniju kasnije, uspeh čatbota ChatGPT-a preko noći daje veštačkoj inteligenciji izuzetan značaj, a IBM želi da zgrabi novi posao. Ovog puta, niža cena implementacije velikih jezičkih AI modela znači da su šanse za uspeh velike, rekao je za Reuters izvršni direktor IBM-a Arvind Krišna (Arvind Krishna) uoči godišnje konferencije kompanije Think.

Kada nešto postane 100 puta jeftinije, to zaista stvara atrakciju koja je veoma, veoma drugačija“, rekao je Krišna i dodao da je prva barijera za kreiranje modela visoka, ali kada se to obavi, prilagođavanje tog modela za sto ili hiljadu različitih zadataka je veoma lako i to može da uradi i neko ko nije stručnjak.

Krišna je rekao da bi veštačka inteligencija mogla da smanji određene poslove u IBM-u u narednim godinama.

„To ne znači da se ukupna zaposlenost smanjuje“, rekao je on o nekim medijskim izveštajima koji govore o tome da IBM pauzira zapošljavanje za hiljade poslova koje bi veštačka inteligencija mogla da zameni.

Krišna je rekao da to daje mogućnost da se mnogo više investira u nove poslove, odnosno odgovori na potrebe i zahteve klijenata, i dodao da su više ljudi uposlili nego što su otpustili.

IBM je saopštio da kompanije mogu da koriste platformu Votsonks za obuku i implementaciju AI modela, te da automatski generišu kod koristeći prirodni jezik i koriste različite jezičke modele napravljene za različite svrhe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...