LAKŠI IZVOZ I PLASMAN ZA SRPSKE MALINARE Ukinuta kontrola EU na noroviruse

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.4.2020 16:07 Autor: Marija Jovanović 0

LAKŠI IZVOZ I PLASMAN ZA SRPSKE MALINARE Ukinuta kontrola EU na noroviruse LAKŠI IZVOZ I PLASMAN ZA SRPSKE MALINARE Ukinuta kontrola EU na noroviruse
Srpske maline tokom izvoza u EU više neće biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za... LAKŠI IZVOZ I PLASMAN ZA SRPSKE MALINARE Ukinuta kontrola EU na noroviruse

Srpske maline tokom izvoza u EU više neće biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Evropska komisija donela je odluku da povuče meru dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije, navode iz nadležnog ministarstva. Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da su proteklih godina intenzivno radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda, a što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline, što je dovelo do ovakve odluke u EU.

Norovirusi uzrokuju stomačni grip ili gastroenteritis kod ljudi. Simptomi su mučnina, povraćanje, dijareja i stomačni grčevi. Ljudi se mogu inficirati ovim virusom putem hrane, tečnosti, dodirivanjem kontaminiranih površina i predmeta i stavljanjem takvih ruku u usta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...