Cene rasle 4,5 odsto na godišnjem nivou

Majska inflacija u granicama cilja Narodne banke Srbije

BankePoslovanjeSrbija

12.6.2024 12:47 Autor: Milica Vojtek 0

Majska inflacija u granicama cilja Narodne banke Srbije Majska inflacija u granicama cilja Narodne banke Srbije
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju 2024. godine, u odnosu na april 2024. godine, u proseku su više za 0,4 odsto. Potrošačke... Majska inflacija u granicama cilja Narodne banke Srbije

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju 2024. godine, u odnosu na april 2024. godine, u proseku su više za 0,4 odsto.

Potrošačke cene u maju 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 4,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 2,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u maju 2024. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi alkoholna pića i duvan (1,9 odsto), u grupama odeća i obuća i restorani i hoteli (za po 0,9 odsto), transport (0,7 odsto), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto), u grupama zdravlje i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,4 odsto), rekreacija i kultura (0,3 odsto) i obrazovanje (0,1 odsto). Pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića i komunikacije (za po -0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Poređenja radi, inflacija je u martu i aprilu bila na pet odsto međugodišnje, što je pad sa februarskih 5,6 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Tada su u odnosu na mart prošle godine najviše su poskupeli struja (15 odsto) i gas (19,4 odsto) za domaćinstva, kao i grejanje (10,7 odsto), dok su u poređenju sa prosečnim cenama u 2023. godini pojeftinili ulje, voće i paket aranžmani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.