Uoči pregovora o iznosu najniže zarade za 2024. godinu

Mali: Minimalna zarada nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom

Srbija

24.8.2023 14:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mali: Minimalna zarada nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom Mali: Minimalna zarada nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u četvrtak, uoči nastavka pregovora u okviru Socijalno – ekonomskog saveta, da minimalna zarada nema nikakve veze... Mali: Minimalna zarada nema veze sa minimalnom potrošačkom korpom

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u četvrtak, uoči nastavka pregovora u okviru Socijalno – ekonomskog saveta, da minimalna zarada nema nikakve veze sa minimalnom potrošačkom korpom i da njihovo izjednjačavanje, što traže sindikati, nije zakonska obaveza, objavio je N1, a prenela agencija Beta.

Na pitanje zašto ni pet godina nakon što je obećano da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom, to nije učinjeno, Mali je ocenio da je to bila želja.

„Naša želja je bila 2018. da pokušamo da izjednačimo vrednost minimalne potrošačke korpe sa minimalnom zaradom i radimo na tome, ali 2020. je bila korona epidemija, 2021. godine energetska kriza i imamo problem u pogledu performansi ekonomije, ne naše već svetske“, rekao je Mali.

Dodao je da Vlada Srbije „ostaje prosvećena tom cilju i da će gledati da ga ostvari u što kraćem vremenskom periodu“.

On je rekao da ne može da precizira rok jer ne zna kakva će biti situacija u svetu ni sledećeg meseca, a još manje za godinu dana.

Pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, u kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, sindikata i poslodavaca, počeli su nedavno. Prvi krug završen je bez konkretnog dogovora o visini minimalne zarade. Pregovori će biti nastavljeni u petak, 25. avgusta.

  • Jj992

    24.8.2023 #1 Author

    da vidimo…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.8.2023 #2 Author

    Ne verujem da ce minimalac da bude izjednacen sa potrosackom korpom narednih 10godina

    Odgovori

  • DOBRILA

    25.8.2023 #3 Author

    Lako je njemu da prica tako

    Odgovori

  • SENSEI

    25.8.2023 #4 Author

    Skoro su pisali da će meso još više da poskupi. Kako ćemo izdržati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...