sinosura osiguranje partner u infrastrukturnim projektima

Mali: Podrška kineskih partnera velikim projektima u Srbiji

InfrastrukturaSrbija

25.4.2023 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mali: Podrška kineskih partnera velikim projektima u Srbiji Mali: Podrška kineskih partnera velikim projektima u Srbiji
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su u utorak Memorandum o razumevanju koji će biti osnova... Mali: Podrška kineskih partnera velikim projektima u Srbiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su u utorak Memorandum o razumevanju koji će biti osnova za kasnije definisanje kvote osiguranja za 2023. godinu za projekte kao što su „Beogradski metro“, „Nacionalni stadion“ i „Čista Srbija“.

Mali je istakao da su u Srbiji u poslednjoj deceniji pokrenuti veliki infrastrukturni projekti, zemlja je povezana auto-putevima i započeti su kapitalni projekti poput izgradnje beogradskog metroa, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenela je Beta.

On je naglasio da je Srbiji zato važan dobar partner u tom poslu, kao što je Sinosure.

Srbija i Kina, po rečima ministra finansija, osim što imaju dobru saradnju u izgradnji infrastrukture, ostvaruju veliku trgovinsku razmenu, a trenutno se vode pregovori i o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će dodatno intenzivirati ekonomsku saradnju.

Mali je istakao da u ovom trenutku veliki broj kineskih kompanija radi na gradilištima širom Srbije zbog čega je podrška kineske osiguravajuće kompanije još značajnija.

Predsednik Sinosure Hetai Šeng istakao je da su Кina i Srbija kroz istoriju pokazale da su dobri prijatelji i partneri i dodao da dve zemlje sada vezuje i čelično prijateljstvo, a pod vođstvom dva predsednika razvilo se strateško partnerstvo na obostranu korist država, posebno od kako je konkretizovana saradnja kroz inicijativu „Pojas i put“.

Šeng je dodao da saradnja Srbije i Кine ima veliki potencijal posebno u oblasti infrastrukture, kao i da projekti koje podržava ta osiguravajuća kuća zadovoljavaju infrastrukturne potrebe Srbije i od značaja su za unapređenje ekonomske saradnje.

China export & credit insurance corporation (Sinosure) je osiguravajuće društvo koje je 2001. godine osnovala i podržala kineska država radi promovisanja spoljnoekonomskog i trgovinskog razvoja i saradnje Кine.

Osiguranjem izvoznih kredita od rizika neplaćanja, Sinosure promoviše kineski izvoz roba, tehnologija i usluga, posebno izvoz visokotehnoloških i kapitalnih proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, kao što su mehanički i električni proizvodi.

Glavni proizvodi i usluge uključuju srednjoročno i dugoročno osiguranje izvoznih kredita, osiguranje prekomorskih investicija, osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita, osiguranje domaćih trgovinskih kredita, obveznice i garancije i reosiguranje u vezi sa osiguranjem izvoznih kredita, upravljanje potraživanjima i drugo.

U Srbiji su do sada Sinosure polisom osigurani projekat izgradnje toplodalekovoda, projekat izgradnje državnog puta Loznica–Valjevo–Lazarevac, deonica Iverak–Lajkovac, projekat „Čista Srbija“ za 11 opština, projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda i izgradnja novog čeličnog lučnog mosta na Savi.

  • ELLA

    25.4.2023 #1 Author

    Kina gleda svoj interes, samo mi delimo šakom i kapom

    Odgovori

  • Maky

    25.4.2023 #2 Author

    Svaki vid podrske je znacajan…

    Odgovori

  • MAJA

    26.4.2023 #3 Author

    I ova saradnja je očekivana a i korisna

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2023 #4 Author

    Odgovara i nama i njima..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...