Bolje od očekivanja analitičara

Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5 odsto

BerzaInvesticijePoslovanjeSvet

18.4.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5 odsto Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5 odsto
Kineska ekonomija porasla je u prvom kvartalu 4,5 odsto, po najbržoj stopi u godinu dana, nadmašujući očekivanja analitičara. To je najveći rast od prvog... Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5 odsto

Kineska ekonomija porasla je u prvom kvartalu 4,5 odsto, po najbržoj stopi u godinu dana, nadmašujući očekivanja analitičara. To je najveći rast od prvog tromesečja prošle godine kada je kineska privreda porasla za 4,8 procenata – i bolje od prognoziranih četiri u anketi Reutersa. Na tromesečnom nivou, privreda je porasla 2,2 odsto.

Rast Kine bio je u centru pažnje dok se ponovo otvara nakon što je ukinula većinu svojih strogih Covid ograničenja koja su bila na snazi gotovo tri godine. Privreda je porasla 2,9 odsto u četvrtom kvartalu 2022, prenosi SEEbiz.

Maloprodaja je u martu skočila 10,6 odsto jer je internet prodaja fizičke robe porasla. Industrijska proizvodnja porasla je 3,9 procenata, nešto manje od Reutersovih predviđanja od četiri odsto.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu od početka godine bila su slabija od očekivanja i porasla su za 5,1 odsto u poređenju sa prošlom godinom, budući da je rast ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju usporio. U međuvremenu su ulaganja u nekretnine nastavila da padaju.

Privreda je porasla tri procenta u 2022, što je manje od zvaničnog cilja Pekinga od oko 5,5 odsto postavljenog u martu prošle godine. Za 2023. godinu vlada je prošlog meseca postavila skroman cilj rasta od „oko pet odsto“.

Kineska privreda će verovatno doživeti još jedan podsticaj kroz vladine subvencije kasnije tokom godine, izjavila je izvršna direktorka NF Trinityja Helen Zhu za CNBC-jevu “Street Signs Asia” ubrzo nakon objave podataka.

„Mislim da ćemo pratiti više od cilja od pet odsto za drugo tromesečje, a nadamo se da će do trećeg kvartala puno podsticajnih mera biti ostvareno“, rekla je.

Dodala je da najnovije očitavanje odbija skeptike u sposobnost Kine da postigne svoj cilj rasta za celu 2023. godinu, pa će verovatno dovesti do revizija predviđanja BDP-a ka gore.

„Brojke su nedvosmisleno mnogo veće nego što je iko očekivao i mislim da je ovo stvarno dobar početak godine“, rekla je.

Tagovi
KINA PRIVREDA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...