MARINA SKONJAMILJO ZA BIZNIS.RS: Ekonomski odnosi Srbije i Italije najsnažniji ikada

EUIntervjuIzdvajamoSrbija

28.4.2020 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

MARINA SKONJAMILJO ZA BIZNIS.RS: Ekonomski odnosi Srbije i Italije najsnažniji ikada MARINA SKONJAMILJO ZA BIZNIS.RS: Ekonomski odnosi Srbije i Italije najsnažniji ikada
Italija se tokom proteklih deset godina izdvojila kao jedan od najznačajnijih privrednih partnera naše zemlje. Tome svedoče ne samo podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni, već... MARINA SKONJAMILJO ZA BIZNIS.RS: Ekonomski odnosi Srbije i Italije najsnažniji ikada

Italija se tokom proteklih deset godina izdvojila kao jedan od najznačajnijih privrednih partnera naše zemlje. Tome svedoče ne samo podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni, već i stotine kompanija sa italijanskim kapitalom koje posluju u Srbiji, kao i snažno prisustvo u svim značajnijim sektorima.

Velike zasluge u tome svakako ima Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ITA/ICE), koja u Srbiji posluje od 1997. godine. ITA/ICE je vladina agencija koja podržava razvoj poslovanja italijanskih kompanija u inostranstvu. Sa široko rasprostranjenom mrežom od 65 inostranih kancelarija, ITA/ICE pruža informacije, pomoć, konsultacije, promociju i obuku za italijanska i inostrana preduzeća.

Marina Skonjamiljo (Marina Scognamiglio), direktorka Kancelarije Agencije ITA/ICE u Beogradu, komentariše za biznis.rs perspektivu ekonomske saradnje Italije i Srbije u uslovima pandemije. Ona je istakla da ekonomski odnosi između Srbije i Italije nikada nisu ni prekidani, imajući u vidu da su granice ostale otvorene za trgovinsku razmenu i tokom najkritičnije faze epidemije i pored određenih teškoća.

Verujemo da za Vas u ovom trenutku nema važnije teme i veće brige od epidemiološke situacije u Italiji. Zbog toga bismo počeli sa pitanjem: Kako se osećate u Beogradu tokom strašnih događaja u Italiji koji i dalje traju?

MS: Tokom ovog perioda boravim u Beogradu zajedno sa porodicom i osećam se kao kod kuće. Svakako uz zabrinutost posmatram razvoj situacije u Italiji, ali i u svetu, kao i svi, ali sam uverena da ćemo uspeti da prevaziđemo ovaj teški trenutak – kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom smislu.

Posle užasnih dva meseca i više od 25.000 umrlih od zaraze korona virusom, brojevi su počeli da opadaju. To je ohrabrujući trend, a Vlada Italije najavljuje postepeno ublažavanje mera izolacije, pažljivo odmeravajući rizike.

Na koji način bi, po Vašem mišljenu, to moglo da utiče na oživljavanje ekonomskih i privrednih veza Italije i Srbije, koje su sada osetno limitirane? Šta mislite, u kojim ekonomskim sferama bi trebalo očekivati uspostavljanje pređašnje saradnje, odnosno koje oblasti saradnje su najperspektivnije iz današnje realnosti?

MS: U Italiji se približavamo Fazi 2 ove vanredne situacije, fazi koja predviđa, uz neophodne mere opreza, ponovno uspostavljanje ekonomskih aktivnosti. I u Srbiji je za polovinu meseca maja predviđen prelazak na narednu fazu mera. Ovakve najave deluju ohrabrujuće i ulivaju veru u oživljavanje ekonomskih odnosa, makar delimično. Treba istaći da ekonomski odnosi između Srbije i Italije nikada nisu ni prekidani, imajući u vidu da su granice ostale otvorene za trgovinsku razmenu i tokom najkritičnije faze i pored određenih teškoća.

Italija je poslednjih godina bila među najvećim ekonomskim partnerima Srbije. Da li biste eventualno mogli da prognozirate finansijska i poslovna kretanja za tekuću ili za 2021. godinu na bazi ekonomskih pokazatelja kojima raspolažete i kako je sada?

MS: Trgovinska razmena Italije i Srbije je tokom poslednjih godina dostigla rekordnu cifru od 4 milijarde evra, a i u prva dva meseca tekuće godine je zabeležen rast. Ipak, jasno je da trgovinska razmena na kraju 2020 može da registruje pad. Ipak, uverena sam da će u 2021 i uopšte nakon što ovu vanrednu zdravstvenu situaciju ostavimo iza sebe, ekonomski odnosi između Srbije i Italije postati snažniji nego ikada, jer se zasnivaju na čvrstom prijateljstvu između dve zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...